10e editie De Lieven de Key Penning

29 oktober 2018

De Lieven de Key Penning beleeft dit jaar haar tiende editie. Deze penning is vernoemd naar de eerste Haarlemse stadsbouwmeester, Lieven De Key en wordt door de gemeente Haarlem jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. Elk jaar komt een van deze drie onderwerpen aan bod, in 2018 gaat het om monumentenpanden in Haarlem die de afgelopen drie jaar zijn gerestaureerd. Er zijn tien genomineerden. 

Pieters is constructeur geweest van verschillende projecten. Stem vooral mee!

Hudon’s Bay Haarlem
In de binnenstad van Haarlem heeft het iconische voormalige V&D-pand een ingrijpende metamorfose ondergaan. Het voormalige Vroom & Dreesman gebouw is gerenoveerd om een eigentijdse aantrekkelijke Hudson's Bay te realiseren. Het nieuwe warenhuis wordt groot, 17.000 vierkante meter. In het pand van 6 verdiepingen vind je straks de laatste mode voor iedereen, beauty en homecollecties.

Mons Aurea
Mons Aurea (Gouden Berg) is in 1960 gebouwd als Rooms-Katholieke industrie- en huishoudschool, naar een ontwerp van het architectenbureau van Jan van der Laan, dat in Haarlem ook de voormalige Mariastichting en de voormalige vestiging van C&A ontwierp. In 2004 nam het ROC Nova College het complex in gebruik als opleiding voor kappers, uiterlijke verzorging, dans, theater en ict. Het complex had veel van zijn glans verloren, maar de structuur en de ruimtelijke kwaliteiten bleven onmiskenbaar. Mons Aurea is door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (nu RCE) geclassificeerd als een van de belangrijkste jonge Rijksmonumenten (“Kanjers”) van de periode 1958-1965.

De doelstelling bij de transformatie was om bij het ontwerp gebruik te maken van de uitstraling en de specifieke kwaliteiten van de gebouwen maar daarin moderne appartementen te realiseren. Die transformatie is aangegrepen om het complex te restaureren. Er zijn 23 zeer verschillende woningen en appartementen gerealiseerd, waarbij de structuur van het complex en de bestaande kwaliteiten uitgangspunt waren. Buitenruimtes in de vorm van tuinen, loggia’s en dakterrassen zijn toegevoegd. Dat had overigens grote constructieve consequenties, waarvoor Pieters Bouwtechniek ingeschakeld is.

Haarlemmerhout Theater
Het kerkgebouw tegenover de voetbalvelden van HFC, beter bekend als kapel Nieuw Vredenhof, gaat functioneren als nieuw cultuurgebouw in Haarlem.

Het tot Haarlemmerhout Theater omgedoopte monument behoudt zijn oorspronkelijk uitstraling, maar wordt momenteel van binnen grondig aangepakt. Het theater zal vooral plaats bieden aan amateurverenigingen voor repetities en uitvoeringen, maar in de toekomst zullen er ook kleine cabaretvoorstellingen te zien zijn.

Kapel Nieuw Vredenhof diende jarenlang als ontmoetingsplek voor de Protestantse Kerk in Heemstede. Op 30 augustus 2009 werd hier echter de laatste dienst gehouden, omdat de kerk als derde gebouw van de kerkelijke gemeente zwaar op de begroting drukte.

Na enig getwist over een eventuele monumentenstatus van de kapel, werd besloten het gebouw te beschermen.

 Terug naar het nieuwsoverzicht