Brandweerkazerne Dirk wordt in ere hersteld

3 maart 2022

Brandweerkazerne Dirk is de oudste nog in gebruik zijnde kazerne van de Benelux. Al sinds 1897 dient dit monumentale pand aan de Honthorststraat in Amsterdam, gebouwd in de stijl van het Rijksmuseum, als basis voor de brandweer.

Na maanden van voorbereidingen is het bijna zover. De kazerne zal een jaar lang met veel zorg worden gerestaureerd en gemoderniseerd. Er is tijdens het herontwerpen van de kazerne veel energie gestoken in het herstellen van oude elementen, waarbij het gehele pand aardgasvrij wordt en energielabel A krijgt. Zo worden mooie gemetselde muren met ornamenten achter een stuclaag vandaan gehaald en, zoals op de impressiebeelden te zien, wordt een stuk historie weer zichtbaar!

Het is een Rijksmonument uit 1870 van stadsarchitect Hendrik Leguyt.

Constructie
De bestaande constructie wordt zo veel mogelijk in ere hersteld. De bestaande houten vloeren worden verstrekt om de constructie aan het de eisen en het comfort van de huidige tijd te laten voldoen, ook worden er een aantal wandsparingen gemaakt. De begane grondvloer wordt vervangen door een lichte geïsoleerde vloer.

Beeldmateriaal: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, www.cultureelerfgoed.nl


Terug naar het nieuwsoverzicht