Nederzetting Marker Wadden officieel geopend

3 juli 2020

Op het nieuwe land van de Markerwadden, een eilandengroep in het Markermeer, is donderdag officieel de Nederzetting Marker Wadden geopend.

Prefab houten huisjes met stalen frame zijn gemonteerd en volledig afgebouwd in de werkplaats van Strandbaak in Utrecht. Vervolgens zijn ze per vrachtwagen en schip naar de “archipel” Markerwadden vervoerd, en op locatie verankerd op stalen schroefpaaltjes. Na plaatsing waren ze direct gebruiksklaar. 

De nederzetting bestaat uit gebouwen voor het beheer en het tijdelijke verblijf, met onder andere beheerdersverblijven, een groepsaccommodatie, een kiosk, een veldstation en een schuur. Ook staan er  een strandtent, een eilandwachter en een kunstenaarsatelier.

Het geheel is duurzaam gebouwd en volledig zelfvoorzienend. Elektriciteit wordt ter plekke opgewekt met zonnepanelen, water komt uit een lokale bron en wordt ter plekke afgevoerd en gezuiverd. Het eiland is niet aangesloten op het landelijke netwerk van elektriciteit, gas, drinkwater of riolering en geldt daarmee als eerste ‘off grid’-eiland van Nederland.

Voor dit project in opdracht van Natuurmonumenten werkten we nauw samen met architect Ziegler Branderhorst en bouwer Strandbaak.

Foto: Theo Baart
Foto: Theo Baart
Foto: Theo Baart
Foto: Theo Baart
Foto: Theo Baart


Terug naar het nieuwsoverzicht