Van der Pekbuurt wint Amsterdamse nieuwbouwprijs

8 november 2018

De Van der Pekbuurt, een renovatieproject in Amsterdam Noord, heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2018 gewonnen. Een deel van dit tuindorp is ingrijpend gerenoveerd. Het gaat om ruim 300 woningen in de sociale sector. Het project kreeg 21,9 procent van de stemmen. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. 94 projecten die tussen augustus 2016 en augustus 2017 zijn opgeleverd, deden mee. Een publieksjury koos daaruit de tien meest aansprekende en Pieters was genomineerd met drie projecten. 

Leefbaarheid
De Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord bestaat uit 1476 woningen en winkelruimten. Dit tuindorp was de eerste grote stadsuitbreiding in Amsterdam-Noord. De gehele wijk is een rijksbeschermd stads-en dorpsgezicht. Ymere heeft nu het zuidelijk deel aangepakt en 172 woningen in de sociale sector ingrijpend gerenoveerd.

Woonkwaliteit
De panden hebben een nieuwe fundering gekregen en de woonverdiepingen vloerverwarming. De woningen zijn geheel uitgesloopt en vervolgens is een nieuwe indeling aangebracht; de terugkerende bewoners hebben zelf de nieuwe woningindeling ontworpen. De kap is geìˆsoleerd en voorzien van nieuwe dakpannen. Alle installaties in de woningen zijn vernieuwd; het energielabel is van G naar A gebracht. In nauw overleg met de Monumenten & Archeologie en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is bepaald hoe en op welke wijze de buitenschil van de woningen is gerestaureerd. Ook de woningen voor de verkoop dienen bij verbouw deze richtlijnen te volgen. Aan het Van der Pekplein zijn enkele woningen omgezet naar winkel- en horecaruimten.

 Terug naar het nieuwsoverzicht