Pieters is working on the Utrecht Courthouse

21 May 2021

Building part H of the Courthouse in Utrecht is being transformed into the Study Center for the Judiciary (SSR), the training institute for the Judiciary and the Public Prosecution Service that provides initial training for judges and public prosecutors in the Netherlands. The stately, symmetrical building was built in 1903 as an HBS in a prominent location on the Catharijnesingel. Today, there are offices in Bouwdeel H and it is part of the court building complex where the Central Netherlands District Court and the Central Appeals Board are located.

With the transformation, the lower two floors will regain their educational function, including course rooms and a central lounge, meeting and catering area and image and sound studios. The top two floors are designed as a contemporary and open working environment for SSR, but can also be used by the other users of the Courthouse. The opportunity is also taken to make the building more sustainable.

DP6 architecture studio and i29 interior architects convinced the jury of the Central Government Real Estate Agency and the SSR in the award phase with a vision in which they allow the clear structure of the historic building to speak clearly again, while also adding a new layer that reflects the identity of the SSR. The whole has the appearance of a familiar, hospitable and inspiring learning and working environment. It is essential to find the right balance between the monumental character of the stately symmetrical building and the new elements and their colours, materials and details. “The transformation of Building H of the Courthouse is a unique opportunity to create a recognizable place with its own identity for SSR. The rich history of this stately building with its symmetrical layout forms a strong basis for this.” according to Richelle de Jong, architect director of DP6. The design team is now working together with the Central Government Real Estate Agency and SSR to further shape this inspiring learning and working environment. The design team consists of DP6  and i29 Pieters Bouwtechniek, Nelissen ingenieursbureau, Bureau Vlaardingerbroek and HI-Plus

 

Image: Google Streetview


Return to the news overview

Follow us

© 2021 Pieters Bouwtechniek