Pieters werkt aan Gerechtsgebouw Utrecht

21 mei 2021

Bouwdeel H van het Gerechtsgebouw in Utrecht wordt getransformeerd tot  het Studiecentrum Rechtspleging (SSR), het opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie dat de initiële opleidingen tot rechter en officier van justitie in Nederland verzorgt. Het statige, symmetrische gebouw is in 1903 gebouwd als hbs op een prominente plek aan de Catharijnesingel. Tegenwoordig zitten er kantoren in Bouwdeel H en maakt het onderdeel uit van het gerechtsgebouwencomplex waar de rechtbank Midden-Nederland en de Centrale raad van Beroep zijn gevestigd.

Met de transformatie zullen de onderste twee verdiepingen weer de onderwijsfunctie krijgen, met o.a. cursuszalen en een centrale lounge-, ontmoeting- en cateringruimte en beeld- en geluidstudio’s. De bovenste twee etages worden ingericht als een eigentijdse en open werkomgeving voor SSR, maar zijn ook te gebruiken door de andere gebruikers van het Gerechtsgebouw. Tevens wordt de gelegenheid aangegrepen om het gebouw te verduurzamen. 

DP6 architectuurstudio en i29 interieurarchitecten overtuigden de jury van het Rijksvastgoedbedrijf en het SSR in de gunningsfase met een visie waarin ze de heldere structuur van het historische gebouw weer duidelijk laten spreken, en daarnaast een nieuwe laag geven die de identiteit van het SSR weerspiegelt. Het geheel krijgt de uitstraling van een vertrouwde, gastvrije en inspirerende leer- en werkomgeving. Essentieel hierbij is het vinden van het juiste evenwicht tussen het monumentale karakter van het statige symmetrische gebouw en de nieuwe elementen en hun kleuren, materialen  en detaillering. “De transformatie van Bouwdeel H van het Gerechtsgebouw is een unieke kans om een herkenbare plek met een eigen identiteit te creëren voor SSR. De rijke historie van dit statige gebouw met haar symmetrische opzet vormt hiervoor een sterke basis.” aldus Richelle de Jong, architect-directeur van DP6. Inmiddels is het ontwerpteam samen met het Rijksvastgoedbedrijf en SSR aan de slag om die inspirerende leer- en werkomgeving verder vorm te geven. Het ontwerpteam bestaat uit DP6, i29Pieters Bouwtechniek, Nelissen ingenieursbureau, Bureau Vlaardingerbroek en HI-Plus.

Beeldmateriaal: Google Streetview


Terug naar het nieuwsoverzicht