Entreegebouw Amsterdam UMC, locatie AMC


Betrokken partijen

Opdrachtgever:

AMC

Architect:

TEMP architecture / Studio Nuy van Noort

Hoofdaannemer:

MedicomZes

Brandtechnisch adviseur:

Nelissen Ingenieursbureau

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2017 - 2021

Omvang:

2000 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Amsterdam UMC heeft op locatie AMC een nieuw entreegebouw gerealiseerd, waarin de verschillende vervoerstromen afkomstig uit openbaar vervoer, auto-, fiets- en wandelverkeer samenkomen.

Kern van het gebouw is de centrale ontvangsthal in de vorm van een glazen paviljoen. Het gebouw is gerealiseerd in een parkachtig landschap, waar patiënten, bezoekers, medewerkers, studenten en buurtbewoners gebruik van kunnen maken. Met een loopbrug van het station naar het ziekenhuis vormen het voorterrein en station Holendrecht nu een prachtig organisch geheel.

Het entreegebouw bestaat uit twee bouwlagen. Op niveau -1 bevindt zich de toegang vanuit het autoverkeer terwijl zich op niveau 0 de toegang tot de omliggende gebouwen bevindt. Hier bevinden zich ook de loopbruggen voor voetgangers afkomstig uit onder andere het openbaar vervoer.

Constructie
Het dak van het paviljoen met de kenmerkende luifels is uitgevoerd als staalconstructie, waarbij de hoogte van de toe te passen liggers beperkt blijft tot maximaal circa 1,0 m. Het dak met een hoofdgrid van 7,2m x 7,2m, dat deels is  voorzien van een mossedum beplanting of zonnepanelen, bestaat uit staalplaten met een overspanningen op de gordingen met een h.o.h. afstand van 3,6 m.

Het dak wordt ondersteund met ronde stalen kolommen in twee verschillende typen, te weten 4 zware kolommen ø800 mm die naast verticale draagkracht ook de horizontale stabiliteit verzorgen. De stabiliserende kolommen zijn momentstijf en momentvast verbonden met het dak en worden doorgezet tot op de begane grond, waar ze zijn ingeklemd in de fundering.

De verdiepingsvloer van het paviljoen is ontworpen als betonconstructie van breedplaten (h = 400 mm) die afdragen op ronde betonkolommen (ø400) in een grid van ca. 7 m x 7 m. Deze betontafel ontleent stabiliteit aan de zowel de 4 stalen kolommen als aan de betonkolommen. Op deze wijze is het niet noodzakelijk om stabiliteitsverbanden toe te passen.

Werkzaamheden Pieters
Pieters heeft het constructieve advies verzorgd van de VO fase t/m de Uitvoering. Met goed doordachte details is gezorgd dat de installaties zoveel mogelijk zijn geïntegreerd in de dikte van de constructie, zonder concessies te doen aan aspecten als akoestiek, bouwfysica en brandwerendheid. Zo zijn bijvoorbeeld de hemelwaterafvoeren in de stalen kolommen verwerkt, wat heeft bijgedragen aan een strakke uitstraling. Verder vallen de 4 grote kolommen met een diameter van Ø800mm op; deze stabiliseren het dak. En een grote geknikte trap met een volledig glazen balustrade leidt de bezoekers vanuit de parkeervloer omhoog richting de entree van het ziekenhuis.