Beeldengalerij Het Depot


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Stichting Utopa

Architect:

Bas Hillen i.s.m. Kentie en Partners

Bouwkundig adviseur:

Kentie en Partners

Bouwmanagement:

Kentie en Partners

Hoofdaannemer:

Meijer Bouw Sassenheim

Coördinerend adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2009 - 2012

Oorspronkelijk bouwjaar:

1934

Omvang:

9000 m2 BVO

Locatie:

Wageningen

Beeldmateriaal:

Stichting Utopa

Beeldengalerij Het Depot is een museaal podium voor de hedendaagse beeldhouwkunst. Het is gevestigd op drie locaties, die onderling met elkaar verbonden zijn door Arboretum De Dreijen, Villa Hinkeloord, De Banaan en Kinderatelier Villa Vleermuis. 

In Villa Hinkeloord is een permanente tentoonstelling te zien van het werk van Eja Siepman van den Berg met in de benedenzaal wisselende tentoonstellingen. Ook Arboretum Hinkeloord maakt deel uit van deze locatie. De hoofdvestiging biedt tentoonstellingen van hedendaagse beeldhouwers en een tentoonstelling over beide arboreta.

In 2012 is de Beeldengalerij flink uitgebreid. Door de uitbreiding werd Het Depot bijna tien keer zo groot - met een totale oppervlakte van 9.000 vierkante meter zelfs de grootste instelling voor beeldhouwkunst in Nederland.

Bij de renovatie zijn de gebouwen door architect Bas van Hille geheel aangepast aan het nieuwe gebruik. Van Hille heeft de entree volledig verplaatst en vernieuwd, waarbij hij een plek heeft gerealiseerd met veel ruimte voor het ontvangen van groepen bezoekers.

De oudbouw uit 1934 is in de jaren ’80 uitgebreid met o.a. ‘De Banaan’ van Mecanoo. Dit was voorheen een laboratoriumgebouw van de Wageningen Universiteit. De oudbouw zou plaats maken voor projectontwikkeling, maar door de aanwezigheid van vleermuizen in de spouw zijn uiteindelijk bijna alle panden behouden en betrokken bij de beeldengalerij. In De Banaan zijn ten behoeve van de ruimtelijkheid grote vides geïntroduceerd. Doorzichten, daglicht, kleur en de relatie met de natuur in de vorm van het arboretum staan centraal in het ontwerp.

Het restaurant verzorgt een scharnierfunctie tussen de oud- en nieuwbouw. Architect Bas van Hille is door Kentie en Partners begeleid op het gebied van de technische uitwerking en het projectmanagement.

De voormalige bibliotheek gaat voortaan door het leven onder de naam Kinderatelier Villa Vleermuis. Daarmee wordt verwezen naar de aanwezigheid van vleermuizen in het aangrenzende ontvangstgebouw van Het Depot. Het gebouw is volledig verbouwd en aangepast aan de educatieve bestemming.

Pieters was verantwoordelijk voor het maken van de constructieve berekeningen. In het kader van de nieuwe functie van Kinderatelier Villa vleermuis controleerde Pieters de vloerbelasting met 3D rekenapparatuur.