Centrum voor Kunst en Cultuur


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Heerhugowaard

Architect:

Soeters van Eldonk

Hoofdaannemer:

Bot Bouw

Bouwmanagement:

BBN Adviseurs

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2005 - 2008

Omvang:

5300 m2 BVO

Locatie:

Heerhugowaard

Begin 2004 heeft de gemeente Heerhugowaard besloten een Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC) te bouwen waarin sociaal-cultureel centrum De Schakel, Muziekschool Dijk en Waard en activiteiten van Artiance gehuisvest worden. Het nieuwe Centrum voor Kunst en Cultuur is gevestigd in het stadshart naast het winkelcentrum aan het beoogde horecaplein. De naam van het centrum is "Cool Kunst en Cultuur"; Cool uitgesproken als 'Kool'.

Het gebouw telt drie verdiepingen en wordt gekenmerkt door transparantie. De begane grond is zelfs helemaal doorzichtig. Daardoor zie je vanaf het plein wat er in het centrum gaande is en heb je vanuit binnen zicht op de terrasjes op het Horecaplein. Het gebouw heeft een natuurlijke overloop van buiten naar binnen. De hoofdentree van het centrum komt aan het Horecaplein. De ingang is gemarkeerd door ruim vijftig gele pilaren die de aren in het wapen van Heerhugowaard uitbeelden.

Om de transparantie en kolomvrije zalen te bereiken is er gebruik gemaakt van een staalconstructie waarbij veelvuldig stalen vakwerken zijn toegepast in allerlei vormen en overspanningen.

Er zijn drie zalen variërend van 130 tot 200m2 en één grote theaterzaal met 550 stoelen, inclusief twee balkons. De capaciteit van de laatste zaal kan nog worden vergroot door de tribune in te schuiven.