Facilitaire dienst Nederlandsche Bank


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

De Nederlandsche Bank N.V.

Architect:

Inbo

Bouwkundig adviseur:

Inbo

Installatie adviseur:

Deerns

Hoofdaannemer:

De Nijs

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2012 - 2015

Oorspronkelijk bouwjaar:

1972

Omvang:

7000 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Inbo

Aan de Sarphatistraat in Amsterdam is het voormalige rekencentrum van De Nederlandsche Bank (DNB) getransformeerd tot transparant bezoekerscentrum en warm en huiselijk ‘actiekantoor’. In het open bezoekerscentrum krijgen bezoekers een inkijkje in de taken en verantwoordelijkheden van DNB. Opvallende eyecatcher is de filmzaal, met het uiterlijk van grote stapels goudstaven. De bovenliggende kantoorverdiepingen zijn ingericht op activiteit gerelateerd werken. Grote nieuwe vides met bomen leggen de verbinding tussen de verdiepingen.

Het speelse, dynamische ritme van de transparante nieuwe gevel sluit aan op de maat en schaal van de aangrenzende bebouwing. De diepe brons geanodiseerde profielen weerkaatsen (zon)licht zodanig dat het gevelbeeld in het voorbijgaan steeds verandert. Met een A+ energielabel is het gebouw vrijwel energieneutraal geworden.