Gemeentehuis Heemskerk


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Heemskerk

Architect:

bd architectuur

Hoofdaannemer:

Lokhorst bouw & ontwikkeling

Installatie adviseur:

Ingenieursburo Linssen

Bouwmanagement:

I.P.R. Normag

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2006 - 2011

Omvang:

11791 m2 BVO

Locatie:

Heemskerk

Het nieuwe gemeentehuis beslaat ruim 6.000 m², de  bibliotheek 2.300 m². Het gebouw heeft een ondergrondse parkeergarage voor 116 auto’s. De verschillende onderdelen van het complex - de centrale hal met balies, de bibliotheek, het bestuursblok en de kantoorruimten – zijn verschillend vormgegeven en ook wat kleuren en materialen betreft onderscheidend.

Enerzijds grenst het nieuwe complex aan een voorplein, anderzijds aan een groenzone met een grote waterpartij. Deze watervoorziening geeft de nieuwbouw extra uitstraling, draagt bij aan de verbetering van het waterbeheer in de gemeente, geeft de mogelijkheid tot gescheiden afvalwater systemen en draagt bij aan de beveiliging van het gebouw.De bibliotheek heeft een stalen hoofddraagconstructie met cellenbetondak. De overige bouwdelen zijn zo veel mogelijk opgebouwd in een prefab betonsysteem. Op enkele plaatsen is hiervan afgeweken als constructieve of bouwkundige uitgangspunten hierom vroegen. Zo rust de verdiepingvloer van de bibliotheek deels op een verdiepinghoog stalen vakwerk met een vrije overspanning van bijna 27m. Vanwege de op staal gefundeerde woningen in de omgeving is gekozen voor een trillingvrij systeem voor het inbrengen van de palen en de damwand.

Het gebouw is met grote aandacht voor het milieu en duurzaamheid gebouwd. Zo is er een warmtepompinstallatie en warmte- en koudeopslag. In combinatie met het gebruik van duurzame materialen en het compacte ontwerp heeft dit geleid tot een duurzaam pand met een zo optimaal mogelijk energieverbruik. Daarnaast is het ontwerp zodanig flexibel dat eventuele aanpassingen in de kantoorruimtes tegen geringe kosten kunnen worden gerealiseerd. Ook is gebruik gemaakt van verplaatsbare wanden in een flexibel plafond.