Haarlem College


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Haarlem

Architect:

DP6 Architectuurstudio

Installatie adviseur:

Boersema

Bouwmanagement:

BBn

Hoofdaannemer:

Heijmans Almere

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2006 - 2010

Omvang:

16250 m2 BVO

Locatie:

Haarlem

Op de locatie 023 aan de Schipholweg te Haarlem is een nieuwe school voor het VMBO ‘het Haarlem College’ naar een ontwerp van architectuurstudio DP6 gerealiseerd. Naast het  schoolgebouw bevindt zich een sportaccommodatie en een parkeervoorziening. Het stedebouwkundig uitgangspunt van 023 is dat de gebouwen grotendeels de rooilijnen van de kavels volgen. Het gebouw sluit met massa en functies aan bij de stedelijke ruimten van 023. Het hoogste volume, van vier tot vijf lagen, ligt aan de Schipholweg. De nieuwbouw is kleinschalig ontworpen met veel differentiatie. In het complex bevindt zich ook een theaterzaal. Een gedeelte van de buitenruimten is gerealiseerd op verhoogde pleinen op de parkeervoorziening en de daken van het sportcentrum. Opvallend is het basketbalveld dat zweeft boven het dak van de gymnastieklokalen.

De uitstraling is transparant en warm. In het ontwerp is gebruik gemaakt van natuurlijke en onderhoudsarme materialen als baksteen, aluminium, staalplaat, hout en glas. In de gevel en het interieur zijn kleuren toegepast die de sprekendheid en prettige werksfeer van het gebouw vergroten.

Er is gekozen voor een prefab betonnen casco zodat het gebouw in korte tijd gerealiseerd kon worden. In de breedterichting zijn er twee tussenstramienen met een kolom-balkstructuur. De gevellijn bestaat ook uit een kolom-balkstructuur. Om te voldoen aan toekomstige eisen binnen het VMBO lespakket zijn de ruimten flexibel opgebouwd.