Jan Ligthartschool


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Vink Bouw Nieuwkoop

Architect:

XOOMlab

Installatie adviseur:

Fore installatietechniek

Bouwmanagement:

XOOMlab

Hoofdaannemer:

Vink Bouw Nieuwkoop

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2014 - 2016

Omvang:

1150 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Vink Bouw Nieuwkoop

Het gebouw van de Jan Ligthartschool is in de jaren dertig gebouwd als een school voor buitengewoon onderwijs. Vier ontwerpers en ontwikkelaars uit het XOOMlab en Vink Bouw transformeren het schoolgebouw tot een buitengewoon project. De school is een pilotproject voor middeldure huurwoningen in maatschappelijk vastgoed in Amsterdam.

De appartementen worden ingericht als ruime lofts. De sfeer van de oude schoollokalen wordt zoveel mogelijk intact gelaten. Een extra vluchttrappenhuis is opgenomen in een oorspronkelijke uitbouw. Een brede balkongalerij ontsluit de woningen op de verdieping.

Er zijn entresolvloeren toegevoegd, nieuwe trapsparingen gemaakt, diverse sparingen gemaakt en ook dichtgezet. De constructieve eyecatcher van dit project is het gemeenschappelijke balkon aan de tuinzijde. In de balustrade van het balkon zit een vakwerk, dat ruim 16 meter overspant en rust op bestaande metselwerk gevels.

De staat van de fundering is onderzocht en die staat bleek uitstekend te zijn. Hierdoor hebben de bovenstaande aanpassingen plaats kunnen vinden zonder dat maatregelen aan de fundering benodigd waren.

(Bron: Vinkbouw.nl)