LOC Focus Beroepsacademie


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Barendrecht

Architect:

Royal HaskoningDHV

Hoofdaannemer:

Heerkens van Bavel

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2012 - 2015

Omvang:

13000 m2 BVO

Locatie:

Barendrecht

Beeldmateriaal:

Bouwen met Staal en Heerkens van Bavel

Dit hypermoderne onderwijsgebouw (11.000m2) is gecombineerd met een sporthal (2.000m2). Het gebouw faciliteert onderwijsfuncties rond een centraal atrium waardoor volop daglicht binnen kan komen, waarbij het onderwijs en de praktijk alle ruimte hebben om te convergeren. Het gebouw telt 4 bouwlagen en biedt ruimte aan drie scholen. De sporthal voldoet aan de eisen van NOC/NSF, maakt integraal onderdeel uit van het gebouw maar kan ook volledig onafhankelijk van het gebruik van de school functioneren.

De draagconstructie bestaat uit een staalconstructie met daarop een kanaalplaatvloer. De stalen liggers zijn geïntegreerd uitgevoerd, een minimum aan obstakels onder de betonvloer maakt een flexibele indeling van ruimtes, werkpleinen en installatietraces mogelijk. Het gebouw kent een gebogen vorm met een atrium in het hart. Het dak van dit atrium is gebogen in alle richtingen, overspant een kolomvrije ruimte van 40m x 27m en is opgebouwd uit als stalen lensliggerspanten met daarop luchtkussens. Deze opzet heeft een bijzonder ranke en lichte constructie opgeleverd die zorgt voor een grote hoeveelheid lichtinval. De dakconstructie van de sporthal is uitgevoerd met gelamineerde houten liggers en overspant een kolomvrije ruimte van 27m x 45m. Reijrink Constructiebedrijf is verantwoordelijk voor de staalconstructie.

Het LOC is gebouwd met duurzame en onderhoudsarme materialen. Het gebouw is in gebruik goedkoper gemaakt door een aantal duurzaamheidsmaatregelen. Het energie- en waterverbruik zal lager zijn dan oorspronkelijk gepland. Dit gaf de gemeenteraad de ruimte om begin maart 2013 in te stemmen met een extra investering voor het verhogen van de duurzaamheid en het verbeteren van de kwaliteit van de binnenlucht. Een schoolgebouw met een goed binnenklimaat is ook goed voor prestaties van de gebruikers.