Rokin Plaza


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Eemmes Group

Architect:

ZZDP Architecten

Hoofdaannemer:

Bouwcombinatie K. Dekker / Hillen & Roossen

Bouwmanagement:

Landmark Vastgoed Management

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2012 - 2014

Omvang:

9000 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

ZZDP Architecten

Voor de herbestemming van het kantorencomplex Rokin Plaza is een nieuwe indeling en een nieuw uiterlijk aangebracht. Het gebouw is getransformeerd tot een warenhuis, waarin thans de flagship store modeketen Forever 21 is gehuisvest. Daarnaast is het gebouw opgetopt met een nieuw kantoor penthouse.

De constructieve aanpassingen gaven een ware puzzel in aard en volgorde van de ingrepen. Het bestaande gebouw bestond uit een betonskelet. Er zijn volledige tussenvloeren uit het gebouw gesloopt en vervangen door een nieuwe vloer. Hierdoor zijn  hoge ruimtes  ontstaan. De stabiliteitskernen zijn gesloopt. Het gebouw is voorzien van een nieuwe stabiliteitsconstructie op een zodanige manier dat een vrij indeelbare winkelruimte mogelijk is gemaakt.

Waar nodig is de constructie versterkt. Zo zijn er kolommen versterkt met spuitbeton, vloeren versterkt met uitwendige wapening, en funderingen in de bestaande kelder versterkt met voorgespannen buispalen. Daarnaast zijn er de nodige voorzieningen getroffen om de nieuwe gevel, geraffineerd vormgegeven in glas en gefrijnd Musschelkalksteen, aan het gebouw te kunnen hangen.