Sportboulevard


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Dordrecht adf. Maatschappelijke Ontwikkeling

Architect:

Hooper Architects

Hoofdaannemer:

Heerkens van Bavel / Remmers VOF

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2005 - 2010

Omvang:

35000 m2 BVO

Locatie:

Dordrecht

Het project “Sportboulevard Dordrecht” maakt het voor de inwoners van de gemeente Dordrecht en omgeving mogelijk om het hele jaar door de meest uiteenlopende sporten te beoefenen.

Het beeld van de Sportboulevard wordt bepaald door de dakconstructies van de verschillende sporthallen. Iedere sportfunctie heeft zijn eigen identiteit gekregen, maar samen vormen ze toch één geheel door de materialisatie en de gekromde dakvlakken. Met name de ijshal springt in het oog. Dit ovale gebouw huisvest de ijshockeybaan, krabbelbaan  en hardrijbaan op verhoogd niveau.

Voor alle locaties geldt dat de sportfuncties vragen om grote kolomvrije ruimtes. Dankzij het gebruik van staal is het mogelijk geweest de daken grote overspanningen te laten maken, variërend van circa 40 tot 70 meter, zonder verlies van de gewenste openheid en transparantie. Vooral de dakconstructie van de ijshal, met een vrije overspanning van 70x130 meter, vormde een constructieve uitdaging. Door het toepassen van gekromde vakwerken met een hart-op-hart afstand van 8 meter, is het gelukt zowel de open ruimte als het architectonische beeld van het dak te vormen.