Trappenhuis IKTC


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Ymere

Architect:

Architectenbureau Emma

Bouwmanagement:

ABC Management

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2009 - 2010

Locatie:

Zaandam

Voor de transformatie van een kantoor- tot schoolgebouw in opdracht van Ymere ontwierp architectenbureau Emma in Amsterdam een verticale ontsluiting die tevens als tribune en verblijfsruimte dienst doet.

De volledig in staal uitgevoerde trap, met uitzondering van de rubbervloer die op een afgestorte wafelplaat ligt en de houten leuning, is opgehangen aan de versterkte dakconstructie om de onderliggende parkeergarage vrij te houden van additionele steunpunten als kolommen. Trappen en bordessen hangen aan dunne staven, terwijl schoren de dakconstructie bijstaan – zodat de vloer vrij is van constructie.

Pieters Bouwtechniek in Utrecht ontfermde zich over het bestaande atrium waar op de tweede verdieping al een stalen brug aanwezig was.

In het oorspronkelijk ontwerp was constructief wel rekening gehouden met het toepassen van nog eens twee extra bruggen op niveau 1 en 3, maar de begane grondvloer bleek niet op een ontwerp als de extra trap te zien voorzien. De bestaande stalen dakconstructie werd versterkt en verstijfd met extra aan de onderzijde aangebracht liggers en strippen. Voor de zijdelingse stabiliteit zijn de bordessen afgeschoord met trek- en drukschoren naar de bestaande vloeren. Vrijwel alle trapbomen zijn uitgevoerd in profielen HEA 300.

Voor de benodigde massa is voor de vloeren een staalplaatbetonvloer genomen. De constructie is van boven naar beneden inpandig gemonteerd. Daarvoor moest het bestaande dak plaatselijk worden verwijderd. De toelaatbare vervormingen zijn verzwaard, volgens NEN6702, ter voorkoming van een onveilig gevoel veroorzaakt door trilling.