Villa Cadzand


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Privé

Architect:

24H-architecture, Creative owners: Boris Zeisser, Maartje Lammers

Installatie adviseur:

Duurzaam aan de Zaan

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2011 - 2014

Omvang:

700 m2 BVO

Locatie:

Cadzand

Beeldmateriaal:

24H-architecture

24H-architecture heeft voor een Vlaamse klant een historisch boerenerf in Zeeuws Vlaanderen nieuw leven ingeblazen. Het voormalige tolhuis op de hoek van het erf is gerenoveerd met hergebruik van bestaande materialen. Het is geïsoleerd en er is een nieuwe aanbouw gemaakt. Het woonhuis is vervangen door een villa die opgebouwd is uit geprefabriceerde houten spanten, een zware leistenen muur en houten gevels. De voormalige schuur wordt gedeeltelijk gerenoveerd en gedeeltelijk herbouwd. In de bestaande schuur worden gastenverblijven gemaakt en in het nieuwe deel wordt een ontspanningsruimte gerealiseerd. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol, warmte wordt opgewekt met een biomassa kachel en regenwater wordt opgevangen en gebruikt in een grijs water systeem voor het sanitair.

De constructie van de villa bestaat uit massieve iroko kolommen met daarop gelamineerde iroko liggers. De stabiliteit wordt voorzien door de houten spanten en door stalen verbanden die in de leisteen wand zijn weggewerkt. De constructie van het nieuwe deel van de schuur bestaat uit gelamineerde iroko spanten. In de schuur is een prefab betonnen element geplaatst waarin sanitair en een keuken geplaatst is. Dit deel van de schuur heeft een bijzondere gevel die met grote luiken geopend kan worden. In de bestaande schuur is een nieuwe vloer gemaakt. Hierop zijn in hout skeletbouw enkele gastenverblijven gemaakt.

De constructie en de afwerking is door de architect tot in detail uitgewerkt. Hierdoor wordt de bijzondere toepassing van hout goed zichtbaar.