Werf Luchtvaartstraat


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid

Architect:

BDG Architecten

Installatie adviseur:

Deerns

Bouwmanagement:

Architec

Bouwfysica:

Merosch

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf van Grootheest

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2013 - 2015

Omvang:

6300 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Stadsdeel Zuid van de Gemeente Amsterdam heeft een nieuwe stadsdeelwerf laten bouwen aan de Luchtvaartstraat 9 te Amsterdam. De Werf doet dienst als huisvesting van de afdeling afvalinzameling van stadsdeel Zuid.

De constructie is opgebouwd uit een in het werk gestorte betonfundering (balken en poeren) die afdraagt op in de grond gevormde schroefpalen type Olivier. De begane grondvloer (halvloer) dient als parkeergelegenheid voor afvalinzamelwagens met een gewicht tot 20 à 25 ton. De wasstraat is uitgevoerd als een vloeistofdichte in het werk gestorte betonvloer. Onder de hellingbaan is een vloeistofdichte sprinklerbak gerealiseerd. De verdiepingsvloeren zijn uitgevoerd als kanaalplaten, voorzien van een gewapende druklaag. De dakvloeren zijn uitgevoerd middels stalen dakplaten. Het platte dak is uitgevloerd met stalen dakplaten. Verticaal dragende elementen op de begane grond zijn uitgewerkt als prefab kolomconstructies. Robuustheid, onderhoudsvrije kwaliteiten en vrij-indeelbaarheid waren daarbij leidend. De betonconstructie van de eerste bouwlaag vormt een tafelconstructie voor de verdere opbouw. Vanaf de eerste verdieping zijn de verticale elementen uitgewerkt als stalen kolommen in combinatie met stalen liggers. De schijfwerking van de betonvloer en uitgekruiste stalen plaatvloeren zorgen voor de horizontale stabiliteit. Stalen kruisverbanden zorgen voor de verticale stabiliteit van de stalen bovenbouw Voor de wordt de stabiliteit in dwarsrichting ontleend aan “portaalwerking” van de prefab betonspanten en in dwarsrichting aan windverbanden.

Bijzonder aan dit gebouw is de grote overspanning in de prefab betonnen portalen Door de slimme Y-vorm van de kolommen zijn de krachten op een mooie en functionele manier opgevangen.