Westerpark


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Stadsdeel Westpark Amsterdam

Architect:

Gustafson-Porter London

Hoofdaannemer:

Markus/Boskalis

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

1998 - 2004

Locatie:

Amsterdam

In 1992 besloot het Amsterdamse stadsdeel Westerpark tot herontwikkeling van het terrein. Mede door de hoge saneringskosten was het moeilijk een nieuwe bestemming voor het terrein te vinden. De gebouwen en omliggende terreinen werden aanvankelijk tijdelijk gebruikt voor evenementen en voor creatieve en culturele activiteiten. 

De evenementen en culturele activiteiten hadden zo’n aantrekkingskracht dat er al snel voor gekozen werd het gebied een blijvende culturele bestemming te geven. De rijke cultuurhistorie van het gebied werd het vanzelfsprekende vertrekpunt voor de herontwikkeling van het gebied. Er is uiteindelijk een adembenemend park van veertien hectare aangelegd, naar een ontwerp van de Amerikaanse landschapsarchitect Kathryn Gustafson. 

Het fabrieksterrein werd vanaf 2000 getransformeerd tot een groot openbaar stadspark. Het park werd in 2004 geopend en sinds 2008 behoort het park officieel tot het Europees industrieel erfgoed.

Het park bestaat onder andere uit diverse vijverpartijen, een manifestatiemeer, diverse bruggen, keermuren, aquaduct en cascades. Pieters Bouwtechniek heeft van al deze onderdelen de constructieve advisering verzorgd. De vijverpartijen kunnen ook als manifestatieterrein gebruikt worden waar podia in kunnen worden geplaatst.