Woonfabriek


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Vink Bouw Nieuwkoop

Architect:

Gaaga Architecten

Installatie adviseur:

Fore installatietechniek

Bouwfysica:

Mobius

Hoofdaannemer:

Vink Bouw Nieuwkoop

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2013 - 2016

Omvang:

1600 m2 BVO

Locatie:

Leiden

Beeldmateriaal:

Vink Bouw Nieuwkoop

Woonfabriek Tieleman & Dros is om vele redenen een bijzonder gebouw. Bijzonder omdat de fabriek bijna gesloopt was en dit industriële erfgoed nu behouden blijft. Bijzonder omdat een groep particulieren de mogelijkheid kreeg een plan te ontwikkelen met woningen op maat onder begeleiding van professionals. Bijzonder vanwege het eindresultaat: 16 op maat gemaakte woningen die (op 4 nieuwe woningen na) alle geheel verschillend zijn in maatvoering (van 50 tot 200 m2), verschillende in aantal kamers, afwerking en sfeer omdat de fabriek in fases is gebouwd en diverse bouwdelen eigen karakteristieke afmetingen en constructiemethoden kennen. Dit conform het principe van OntwerpJeWoning: maximale keuzevrijheid door in een vroegtijdig stadium alle wensen van alle individuele bewoners inventariseren en combineren tot een ‘samengesteld’ gebouw met uiteenlopende typen woningen. Er is daarbij veel aandacht voor de historische en architectonische kwaliteiten van de fabriek. (Bron: Vinkbouw.nl)

Door de voormalige fabrieksfunctie heeft dit gebouw een robuuste constructie. Hierdoor zijn ingrepen mogelijk die in veel andere gebouwen een grote aanpassingen in de constructie of fundering behoeven. Er zijn tussenvloeren en balkons toegevoegd, veel trapsparingen in bestaande vloeren aangebracht en de dakconstructie van een gebouwdeel is ingrijpend aangepast. In dit schilddak is op een hoek een grote sparing van 10 m x 6.5 m aangebracht voor het maken van een balkon en een patio.

In een ander bouwdeel, een hal met grote vrije hoogte, is over het volledige oppervlak een verdiepingsvloer toegevoegd. De eerste gedachte was om deze vloer op een nieuwe paalfundering te plaatsen. Tijdens het sonderen stuitte met echter op funderingsresten uit de vroege middeleeuwen. Van deze nood is een deugd gemaakt en de nieuwe verdiepingsvloer is op deze antieke fundering geplaatst.

Vink Bouw realiseerde een filmpje over de Woonfabriek.