Zorgwoningen Vrijthof


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Woningcorporatie SCW Tiel

Architect:

OIII Architects

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2005 - 2010

Omvang:

3200 m2 BVO

Locatie:

Tiel

Beeldmateriaal:

Thea van den Heuvel

Het project omvat de nieuwbouw van 34 zorgwoningen in Tiel en is gelegen in een parkachtige omgeving langs de Burgemeester Meslaan. Het ontwerp van OIII is erop gericht om sociale interactie de faciliteren, maar tegelijkertijd een privé omgeving te creëren voor de individuele bewoners. De plattegrond van het complex heeft een gebogen vorm, waarvan de buiten-stramienmaat ca. 7,5 m is. Aan de binnenzijde van het gebogen blok is de stramienmaat ca. 6,5 m. Het gebouw is ca 60 cm opgetild boven het omringende maaiveld. Het gebouw is ca. 6,9 m hoog, gerekend vanaf het maaiveld en bestaat uit 2 woonlagen boven elkaar.

De begane grondvloer is uitgevoerd als ribbenvloer en de verdiepingen als breedplaatvloer zwevende dekvloer, zodat deze voldoet aan de geluidseisen. De vloeren worden gedragen door betonwanden van 250 mm dik. De stabiliteit van het gebouw in langsrichting wordt verzorgd door het betonnen raamwerk van wanden en vloeren en in dwarsrichting door de bouwmuren. In het midden van het gebouw is een dilatatie toegepast.

Bijzonder aan het project zijn de gebogen vorm met de getrapte gevel en de prefab elementen die het gebouw als het ware omlijsten. Aan de binnenzijde zijn de galerijen op enige afstand van de gevel geplaatst zodat ruimte ontstond voor een terras bij iedere woning om interactie tussen de bewoners te stimuleren. Hoewel de vormgeving leidde tot complexe krachtswerking zijn zichtbare verbindingen voorkomen en lijken de prefab elementen te zweven.