Toonaangevend ingenieursbureau in constructieadvies

Het Timmerhuis

Betrokken partijen

Opdrachtgever:

Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam

Architect:

OMA

Installatie adviseur:

Deerns Raadgevende Ingenieurs

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Bouwmanagement:

Bouwmanagement Brinkgroep

Bouwfysica:

DGMR

Hoofdaannemer :

Heijmans Utiliteit Rotterdam

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2009 - 2015

Omvang:

48480 m2 BVO

Locatie:

Rotterdam

Beeldmateriaal:

Ossip van Duivenbode, Flying Holland, OMA (renders)

Omschrijving

In het centrum van Rotterdam is Het Timmerhuis gerealiseerd naar een ontwerp van OMA. Het L-vormige voormalig Stadstimmerhuis, een gemeentelijk monument gebouwd rond 1953, is geheel gerenoveerd en opgenomen in de nieuwbouw. Het complex, ca. 48.000 m2 BVO, bestaat uit een plint met horeca en winkels, vijf bouwlagen met kantoren en twee woontorens met een ondergrondse parkeergarage. Het Timmerhuis is een plek waar mensen kunnen wonen, werken en elkaar ontmoeten in een aantrekkelijke omgeving waar bestaande (monumentale) bouw en nieuwbouw samenkomen. OMA heeft samen met Pieters een ‘zwevende wolk’ ontworpen; een staalskelet voorzien van glazen gevels met twee steunpunten.

De wolk van glas wordt overeind gehouden door een ongekende staalconstructie. Alleen in de kernen voor liften en trappenhuizen zijn kolommen gemaakt, daarbuiten kraagt de complete constructie vanaf de begane grond uit. De uitkragingen bedragen op het verste punt ruim 20 meter. Vanaf de begane grondvloer is de constructie van staal. Er zijn vierendeelconstructies toegepast, die waar mogelijk zijn versterkt met diagonalen zodat vakwerken ontstaan. De grootste kolommen zijn uit staalplaten samengesteld en zijn 0,5 bij 1.0 meter, maar er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van standaard walsprofielen. Het staalskelet is 90 minuten brandwerend gecoat.

Pieters heeft met de ontwerpteampartners bijzonder veel aandacht besteed aan het vervormingsgedrag van de constructie. Er zijn speciale details ontwikkeld waarin de verwachtte vervormingen kunnen optreden zodat er geen schade aan de constructie en gevels ontstaat. Onder deze markante staalconstructie is een parkeerkelder van één verdieping, gemaakt van beton. Deze steekt aan de zijde van het Raamplein buiten het gebouw uit. Voor de kelder is een bouwkuip gemaakt met permanente stalen damwanden en een stempelraam. Onder de kelder zijn grote betonnen poeren gemaakt om de hoge krachten uit de hoogbouw te funderen op Fundex-groutinjectie funderingspalen.

Het ontwerp voor de herontwikkeling van het Rotterdamse Timmerhuis heeft 4 sterren BREEAM-NL (Excellent) behaald. 

Bouwkroniek schreef een artikel over het Timmerhuis (juli 2016): 3.850 ton staal houdt ‘zwevende wolk van glas’ overeind in Timmerhuis

Hieronder is in de eerste video te zien hoe het project in BIM is opgebouwd. In de tweede video is de bouw van het Timmerhuis in een timelapse te zien (deze video is gemaakt in opdracht van Heijmans).

.

Print