Paleis van Justitie

Betrokken partijen

Opdrachtgever:

ASR Vastgoed Ontwikkeling

Architect:

Claus en Kaan architecten

Installatie adviseur:

HE adviseurs

Constructie adviseur:

Corsmit

Bouwmanagement:

Wester IJ-dock CV

Bouwfysica:

Peutz

Hoofdaannemer:

JP van Eesteren

Coördinerend adviseur:

Pieters Bouwtechniek in opdracht van JP van Eesteren

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2010 - 2013

Omvang:

25000 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Het IJDock, een project van ASR, is het nieuwe anker aan het IJ, zo'n 500m westelijk van het Centraal Station. Een van de vijf nieuwe gebouwen is het nieuwe Paleis van Justitie, naar een ontwerp van Claus en Kaan architecten.

Het is een herkenbaar en autonoom complex. De gevels kenmerken zich door een lichte, abstracte en tijdloze kwaliteit. In horizontale banden van verschillende hoogte zijn een vijftal hoogwaardige materialen aangebracht; verschillend van textuur maar allen van witte en lichtgrijze kleur: natuursteen, keramische elementen, gewitte beton, geglazuurde baksteen en gepoedercoate staalplaat. De overgrote glasopeningen liggen vlak in de gevels en bieden uitzicht op het IJ en de stad.

Op drie plaatsen zijn de buitengevels open getrokken om ruimte te maken voor buitenruimtes. De grootste ervan, de kloostertuin, is toegankelijk vanuit het personeelsrestaurant en de vergaderzalen en biedt via een groot raam uitzicht op de jachthaven. Alle buitenruimtes zijn omgeven door groene gevels, hier groeien planten in het verticale vlak.

Als geheel heeft het Paleis van Justitie door de gekozen materialisering een vriendelijke, duurzame en tegelijkertijd representatieve uitstraling.

De belastingen op de verdiepingen zijn dusdanig opgezet dat de indelingen met behulp van lichte scheidingswanden kunnen wijzigen. De prefab betonwanden van de trappenhuizen zijn niet vloerdragend en kunnen later al naar gelang de behoefte aangepast.

Relevante artikelen

  • Organisatie
  • Slimste Concept 2013
  • Werkwijze