Huize het Oosten

Betrokken partijen

Opdrachtgever:

Huize het Oosten

Architect:

Jonkman en Klinkhamer

Installatie adviseur:

Kuijpers installties

Constructie adviseur

Pieters Bouwtechniek

Hoofdaannemer:

Van Norel bouwgroep

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2008 - 2013

Omvang:

6400 m2 BVO

Locatie:

Bilthoven

Op het terrein van Huize het Oosten is een nieuw gebouw gerealiseerd naar een ontwerp van Jonkman en Klinkhamer architecten. De servicewoningen voldeden niet langer aan de eisen van deze tijd. In de nieuwbouw zijn 55 nieuwe, moderne huurappartementen met service, verdeeld over twee bouwdelen; de Jan Lievens en de Judith Leyster. Op de begane grond van de Jan Lievens is een uitbreiding van tien plaatsen voor mensen met dementie.

De Jan Lievens en Judith Leyster zijn in het ontwerp gekoppeld. Op deze wijze is het mogelijk allegebouwen op het terrein droog en beschut te bereiken. In het tussenstuk zijn twee liften (waarvan er één naar de parkeerkelder leidt) en een ruim, licht trappenhuis. In de Judith Leyster bevindt zich op de begane grond, naast vijf appartementen, een tandartsenpraktijk. Op de 1e, 2e en 3e verdieping van dit blok bevinden zich appartementen, variërend in grootte van 68 m2 tot 93 m2. Op de begane grond van de Jan Lievens is een wooneenheid voor mensen met dementie die nog actief in het leven staan. Verder is er  in de nieuwbouw een nieuw centrum voor dagactiviteiten, een parkeerkelder en een klein welness centre.

Bij Huize Het Oosten zijn extreem dunne balkons toegepast. De balkons zijn door Pieters ontwikkeld in samenwerking met de Deense producent Hi-Con. Hi-con (UHSB) balkons zijn dunner, lichter en sterker dan traditionele balkons. Bij beproeving is gebleken dat deze extreem dunne balkons van slechts 6 cm dik meer dan vijfmaal de toegestane belasting kunnen dragen.