Pieters projecten strijden mee voor Nieuwbouwprijs

6 oktober 2017

Wat is het beste of mooiste nieuwbouwproject van Amsterdam? Het antwoord op die vraag komt dichterbij nu de finale om de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2017 is losgebarsten. Alle genomineerden zijn opgeleverd tussen augustus 2015 en augustus 2016.

CPO Amstelwijck
Woongebouw Amstelwijck aan de Zuidelijke Wandelweg in de Kop Zuidas, bestaat uit acht riante stadswoningen met een eigen tuin met daarboven acht appartementen en twee penthouses met riante terrassen. Het bouwblok is als een casco blokkendoos ontworpen, waarbij vroeg ingestapte deelnemers zelf hun woninggrootte konden bepalen. De indeling van alle woningen is een-opeen met de individuele bewoners door de architect ontworpen. Vrije vloervelden, een flexibel gevelontwerp en een plafondhoogte van minimaal drie meter, boden daarbij alle keuzevrijheid.
Stem op CPO Amstelwijck

Docklands
Docklands is in 2010 de winnende inzending geweest van de duurzaamheidstender Buiksloterham voor kavel 12. Het L-vormige complex bestaat uit een ranke toren van negen bouwlagen met in totaal tweeëndertig appartementen en een tweelaagse plint, met dertien bedrijfsruimtes en parkeergarage op begane grond en op de verdieping twaalf compacte studio‘s. Bovenop de parkeergarage ligt een collectieve daktuin met individuele buitenruimtes en tevens entrees van de studio’s op de eerste verdieping. Het dak van de toren is voorzien van een gemeenschappelijk dakterras met bomen (Gleditsia Triacanthos Inermis), een symbolische verwijzing naar de dertiende-eeuwse Guinigi toren in het Italiaanse plaatsje Lucca.
Stem op Docklands

PATCH22
PATCH22 is gebouwd op een van de kavels die in 2009 zijn getenderd met als belangrijkste selectiecriterium duurzaamheid. De duurzaamheid is hier bereikt door energiezuinigheid, de toepassing van hernieuwbare grondstoffen en zeer flexibele indelingsmogelijkheden. PATCH22 is destijds ontworpen met een GPR score van 8,9 en een EPC van 0,2. Het dak is volledig gevuld met PV-panelen waardoor het gebouw energieneutraal is. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt in een grijswater circuit. De warmte wordt opgewekt met CO2-neutrale pelletketels, gestookt op geperst afvalhout uit de houtindustrie. Het dertig meter hoge woon-werkgebouw is vervaardigd met de hernieuwbare grondstof hout als voornaamste constructie- en gevelmateriaal.
Stem op PATCH22

Stem je mee? Dit kan tot 26 oktober 2017.Terug naar het nieuwsoverzicht