Historie

Hoewel we bij Pieters graag naar de toekomst kijken, speelt onze historie een belangrijke rol binnen de organisatie. Het heeft ons namelijk gemaakt tot wie we zijn, en daar zijn we trots op. 

De beginjaren

Jan Pieters leert begin jaren ’70 bij Belle Ingenieursbureau in Haarlem het vak. Het bureau werkt veel samen met Architectenbureau Brakel & Buma, een invloedrijk bureau dat decennia lang een bepalende rol speelde in de naoorlogse architectuur in Nederland.  Als ambitieuze en autodidactische vakman met een heldere eigen visie begint Pieters in 1974 voor zichzelf met zijn bureau voor bouwtechnische adviezen: “J.M. Pieters B.V.” 

Hein Brakel studeert in 1979 af aan de TU in Delft en maakt via Jan Pieters, een relatie van zijn vader H.W. Brakel (Architectenbureau Brakel & Buma), kennis met ir. T. Tukker in Amsterdam, waar hij zijn carrière als constructeur begint. Hij is al snel betrokken bij verschillende bijzondere projecten in het buitenland en werkt regelmatig samen met Jan Pieters. Op 1 januari 1983 begint hij als partner bij het in rap tempo gegroeide J.M. Pieters B.V. 
 

Aanhoudende groei in de jaren ’80 en ‘90

Het bureau groeit gestaag door en in 1988 opent de tweede vestiging in Utrecht. Fred Schreuders, destijds werkzaam als constructeur bij Pieters, werd directeur van de nieuwe vestiging in Utrecht. De portefeuille bestond in de beginjaren voor een groot deel uit kantoren die in samenwerking met architectenbureau Overhage werden uitgevoerd. Zo ontstond de kantoorexpertise van Pieters.

De naam verandert naar Pieters Bouwtechniek en het bekende blokjeslogo wordt geïntroduceerd. De aanhoudende groei leidt de jaren daarop tot de opening van nieuwe vestigingen in Delft (1993) en Amsterdam (1997). In dezelfde periode volgt vakman pur sang Melchert Leguijt Jan Pieters op als mededirecteur. Vanwege de centrale rol die Pieters Bouwtechniek speelt bij de ontwikkeling van het omvangrijke nieuwe Stadshart Almere wordt een projectkantoor opgericht dat in 1998 uitgroeit tot volwaardige nieuwe vestiging.

Prestigieuze projecten & bijzondere architectuur

In de jaren ‘90 neemt ook het aantal projecten met bijzondere architectuur sterk toe. Samenwerkingen met architectenbureau MVRDV aan Villa VPRO (betonprijs 1997) in Hilversum en de WoZoCo’s in Amsterdam versterkt Pieters’ gevoel voor architectuur aanzienlijk. Het integreren van constructie en architectuur wordt steeds belangrijker: de Wozoco’s en Villa VPRO zijn door forse uitkragingen, voorgespannen balken die vlak voor de kolom stoppen en gekromde vloeren zelfs nu nog constructieve hoogstandjes. Vele toonaangevende projecten volgen, zoals de Passenger Terminal  (2000), de Warmtekrachtcentrale Utrecht (2005), Crematorium Heimolen (2008), het Volkshotel (2014) en het Timmerhuis (2015).  
 

Vooruitstrevende ontwerpen & innovatieve technieken

In de jaren ’10 speelt innovatie  een steeds belangrijkere rol. In samenwerking met het Deense Hi-Con ontwikkelt Pieters ultra-slanke USHB balkons (met de Betonprijs 2013 voor Huizen het Oosten)  voor de Nederlandse markt, een van de eerste projecten van de in 2008 opgerichte afdeling Innovatie. Een ander vooruitstrevend project met UHSB is de zeer slanke en vloeiende Catharinabrug. Deze grensverleggende projecten laten zien dat Pieters architectuur met state of the art technologie naadloos weet aan te vullen.