Catharinabrug


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Leiden

Architect:

DP6 architectuurstudio

Hoofdaannemer:

Gebr. Schouls B.V.

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2012 - 2016

Lengte:

39 m.

Locatie:

Leiden

Beeldmateriaal:

Gebr. Schouls B.V., Kees Hummel, Gerda van Ekris

Vakprijzen gewonnen:

European Concrete Award 2018 in de Categorie Civil Engineering, Nationale Betonprijs 2017 in de Categorie Bruggen en Viaducten

In het centrum van Leiden is ter vervanging van de oude Waaghoofdbrug een nieuwe zeer slanke brug van ultra hogesterktebeton gebouwd. Met een S-vormig verloop verbindt de 6 meter brede brug de Haarlemmerstraat met de Breestraat. Het dek van de brug moest zo slank mogelijk zijn, omdat de gemeente een brug wenste met een gering hellingspercentage en een grote doorvaartopening. Dit is bereikt door de steunpunten zo optimaal mogelijk te plaatsen en de constructie van ultra hogesterktebeton te maken. Het resultaat is een brug waarvan de steunpunten vloeiend over gaan in een dek dat in het midden slechts 275 mm dik is.

De totale lengte van de brug is ca. 39 m en bestaat uit een middenoverspanning van ca. 22,6 m en twee uitkragingen van ca. 7,5 m en 9,0 m. Het brugdek heeft een breedte van 6,0 m en een verlopende dikte van 425 mm bij de steunpunten tot 275 mm in het midden van de overspanning. De rand van het brugdek loopt taps toe naar een dikte van 80 mm. Voor het ultra hogesterktebeton is gekozen voor het materiaal Compact Reinforced Composite van Hi-Con. Om gewicht te besparen zijn EPS blokken toegepast in het brugdek.

Bijzonder aan het project is het zeer slanke en vloeiende uiterlijk van de brug. Er is bijzonder veel aandacht besteed aan de kwaliteit en toleranties van de dubbel gekromde prefab elementen. Andere bijzondere aspecten zijn het gebruik van ultra hogesterktebeton en de uitvoering uit prefab elementen die met natte knopen worden gekoppeld.

BV-Nieuws van De Betonvereniging plaatste een artikel over het project.

In 2018 won de Catharinabrug de European Concrete Award 2018.

In 2017 won het project de Nationale Betonprijs 2017.