European Concrete Award 2018

Persbericht

Gemeente Leiden, DP6 architectuurstudio, Pieters Bouwtechniek, Hi-Con en Gebr. Schouls

De Catharinabrug in Leiden heeft de European Concrete Award in de categorie Civil Engineering gewonnen. Architect DP6 architectuurstudio, constructeur Pieters Bouwtechniek, betonleverancier Hi-Con en aannemer Gebr. Schouls reisden gezamenlijk naar Helsinki af om de award in ontvangst te nemen.  

Met een lengte van 36 m en een slankheid van 1:81 is de Catharinabrug de slankste en langste UHSB-brug van Nederland. De brug is van boven gezien S-vormig en heeft een dubbelgekromd dek. De nieuwe brug verbindt zo een al bestaand winkelgebied met de nieuwe winkelstraat, de Catharinasteeg. 

Samenwerking
Door de combinatie van de eisen van doorvaarhoogte en hellingspercentage was het nodig een zeer dun brugdek te maken. DP6 architectuurstudio kwam daarom met het idee van een brug van Ultra Hoge Sterkte Beton en benaderde Pieters Bouwtechniek vanwege hun ervaring met het materiaal. Pieters werkte al enige tijd samen met Hi-con, leverancier van UHSB Compact Reinforced Composite (CRC). Edward Verschoor (Hi-Con): “Door de brug in dit materiaal uit te voeren kon de brug bijzonder vloeiend, slank en onderhoudsarm gebouwd worden, een pré voor de opdrachtgever Gemeente Leiden.” 

De brug werd met uiterste precisie door aannemer Gebr. Schouls gerealiseerd, midden in de historische binnenstad van Leiden. Jan Versteegen (Pieters Bouwtechniek): “Door intensieve samenwerking en het delen van specifieke kennis in het team van DP6, Hi-Con, Pieters en Schouls is het onhaalbare mogelijk gebleken.”

Een bijzondere rol was weggelegd voor de Gemeente Leiden die als opdrachtgever het team aanstuurde. Dit heeft mede gezorgd voor het bereiken van een kwalitatief hoogwaardig ontwerp en de acceptatie van het innovatieve gebruik van Ultra Hoge Sterkte Beton. Jimmy van de Aa (DP6 architectuurstudio): “Vanaf het begin van het project heeft het team hetzelfde doel voor ogen gehad, een zo optimaal mogelijk ontwerp maken en realiseren waarbij de grenzen van het materiaal zijn opgezocht. Dat de Catharinabrug de European Concrete Award wint is een bekroning van het ontwerp, de samenwerking en het vertrouwen van de opdrachtgever.”

Opdrachtgever: Gemeente Leiden, Leiden
Architect: DP6 architectuurstudio, Delft
Constructeur: Pieters Bouwtechniek, Delft
Leverancier UHSB: Hi-Con, Alblasserdam
Aannemer: Gebr. Schouls, Leiden
Stedenbouwkundig masterplan: Rijnboutt, Amsterdam

Cement schreef een artikel over de prijs


Terug naar het overzicht