Warmtekrachtkoppelingscentrale
Betrokken partijen
Pieters Bouwtechniek
Opdrachtgever:Universiteit Utrecht, Dienst Bouw
Architect:DOK Architecten
Hoofdaannemer:Heilijgers Bouw; Hollandia
Installatie adviseur:Facilitair Bedrijf Universiteit Utrecht
Bouwmanagement:Universiteit Utrecht, Dienst Bouw
Projectdata
2002 - 2005
Omvang:1024 m2 BVO
Locatie:Utrecht
Beeldmateriaal:Rob Hoekstra
Vakprijzen gewonnen:Europese Staalprijs 2007 in de Categorie Industriebouw, Nationale Staalprijs 2006 in de Categorie Industriebouw
Op het terrein van de Uithof in Utrecht is een nieuwe warmtekrachtkoppelingcentrale gebouwd. In het bouwvolume van ca. 6.000 m3 zijn een zestal gasgeneratoren geplaatst. De afmetingen en voorzieningen die voor de generatoren nodig zijn bepalen de vorm en de afmetingen van het gebouw. De huid van het gebouw is om de filters, dempers en generatorruimtes geplaatst. Hierdoor is een iconische, sculpturale vorm ontstaan. De stalen omhulling van het gebouw is waterkering en direct ook draagconstructie. Door de huid deels te plooien ontstaan stijve dragende vlakvormen die het gewicht van de zes schoorstenen naar de fundering brengen. De hele huid is samengesteld uit onderhoudsvrij Corten staal van 10mm dik. De platen zijn verstijfd met ribben haaks op het vlak. De ribben zijn in een kruisvorm uitgevoerd, refererend aan windverbanden zoals die in de meeste industriele gebouwen voorkomen.
Voor de plooien zijn dikkere platen toegepast, die samengelast zijn tot open V-vormige profielen. De zestien meter hoge schoorstenen zijn in elkaar gelast en verstijfd volgens de principes zoals die ook in de scheepvaartbouw gehanteerd worden. Binnen de huid zitten verstijvingsringen en verticale ribben die de kokervorm van de schoorstenen in stand houden. Het hele gebouw is in de werkplaats van de staalleverancier samengesteld tot grotere elementen, die precies op een vrachtwagen passen. De elementen zijn op de locatie aan elkaar gelast en tot een geheel gemaakt. Het resultaat is een volkomen gesloten, strakke huid. Het karakter van het gebouw verandert in de loop van de tijd. De blankstalen huid was na een paar dagen in een knaloranje schil veranderd en zal in de loop van de tijd in een donkerbruine sculptuur veranderen.
De WKK is winnaar van de Nationale Staalprijs 2006 in de categorie Industriebouw. De jury roemt “de verbluffende logica waarmee de buitenhuid tevens de dragende functie vervult.”
Het project is sinds eind maart 2024 een gemeentelijk monument.