Hotel Jakarta


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

WestCord

Architect:

SeARCH

Hoofdaannemer:

De Nijs

Installatie adviseur:

ULC

Bouwfysica:

DGMR

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2014 - 2018

Omvang:

16500 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Petra Appelhof, SeARCH en Pieters

Vakprijzen gewonnen:

Amsterdam Architectuur Prijs 2019 (A.A.P.)

Hotel Jakarta is op de kop van het Java-eiland gebouwd. Een hoofddraagstructuur van vooral beton en hout met slanke profielen voor de gevels en atrium zorgt samen voor een duurzaam-industrieel karakter. De grote vrije hoogte in het restaurant op de begane grond en de grote hoogte in het atrium tot 30 meter versterken dit beeld.

De drievoudige beglazing, vervat in de zware, houten en repetitieve constructie geeft het gebouw een stoer en zwaar uiterlijk ondanks de grote transparantie. Veel ontwerpbesluiten komen voort uit, of zijn het logische gevolg van, een aantal heldere keuzes op het gebied van duurzaamheid (hoofddraagstructuur), stedenbouw (aansluiting op de omgeving), thema of merkbeleving (subtropisch atrium) en programma. Deze ontwerphouding kan men als industrieel beschouwen; geen onnodige materiaalverschillen, geen ornamenten. Ruwe materialen bepalen de kleuren van een rustig en stoer gebouw.

De constructie van de onderbouw is van de keldervloer tot en met de 2e verdieping als een ongedilateerde betonconstructie. Ter hoogte van de 2e verdieping bevindt zich een betonnen tafelconstructie met voorgespannen betonnen balken. De portalen onder deze tafel zorgen in belangrijke mate voor de stabiliteit van de onderbouw en daarmee ook voor de geprefabriceerde hotelmodules op de tafel en het gebouw als geheel. De kelder bevindt zich deels onder het gebouw, deels onder aansluitend maaiveld. Het hotel wordt gebouwd tegen een bestaande kadeconstructie aan. Opvallend is het grote atrium met tropische tuin.

Hotel Jakarta is het hoogste modulaire gebouw met houten draagconstructie in Nederland. Tevens is hotel Jakarta het eerste energieneutrale hotel van Nederland. Er wordt gebruik gemaakt van PV-panelen, ook in de gevels en wordt er gebruik gemaakt van een wko-installatie.

Er is gemiddeld 25% betonpuingranulaat toegepast als vervanger van het grove toeslagmateriaal, met in sommige onderdelen tot 50% betonpuingranulaat. Voor de dragende wanden van de modulaire hotelkamers zijn FSC-gekeurde, kruislings verlijmde houten wanden gebruikt.

In het gebouw wordt veel gebruik gemaakt van hout, ook als constructiemateriaal. Bijvoorbeeld in de wanden en de plafonds van de kamermodules. Het hotel is ontworpen met het doel een Breeam Excellent certificaat te behalen, wat aansluit bij de uitmuntende score op duurzaamheid tijdens de ontwerpcompetitie.

In Tegenlicht van de VPRO werd aandacht besteed aan het project, in de documentaire 'Houtbouwers' (op 10.30 minuten).