KPMG Victoria


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Slavenburg Bouwbedrijf

Architect:

Architectenbureau Marcel van der Schalk

Hoofdaannemer:

Slavenburg Bouwbedrijf

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2004 - 2008

Omvang:

38500 m2 BVO

Locatie:

Rotterdam

Het kantoorgebouw van KPMG  staat langs de A16 ter hoogte van Capelle aan den IJssel. Het bestaat  uit twee bouwdelen van respectievelijk 10 en 13 verdiepingen die aan elkaar verbonden zijn middels een atrium. Onder het kantoorgebouw bevindt zich een parkeergarage van twee lagen die in het talud is verwerkt.

De stabiliteit van het gebouw wordt verzorgd door twee voorgespannen betonnen kernen (een in elk bouwdeel) in de vorm van halve cirkels. Ter hoogte van het dak van het atrium zijn deze kernen aan elkaar gekoppeld om ze te laten samenwerken.

De hele constructie van de bovenbouw staat op de 1e verdieping op een dikke betonnen plaat. Deze dikke plaat maakt het mogelijk de parkeergarage onder de eerste verdieping een andere kolommenstructuur en grotere overspanningen te geven dan de kantoren op de hoger gelegen verdiepingen. De constructie van de bovenbouw is zodanig opgezet dat de kantoren vrij indeelbaar zijn. Vanwege een verschil in plaats tussen kolommen van de kantoorverdiepingen en de parkeerkelder is als overdrachtsconstructie een transfervloer ontworpen.