Kellebeek College Stadsoevers


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

ROC West Brabant

Architect:

Jeanne Dekkers Architectuur

Installatie adviseur:

Nelissen Ingenieursbureau

Bouwmanagement:

AT Osborne

Hoofdaannemer:

Slokker Bouwgroep

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2009 - 2014

Omvang:

14000 m2 BVO

Locatie:

Roosendaal

Beeldmateriaal:

Jeanne Dekkers Architectuur / Pieters

Het Kellebeek College te Roosendaal is een ROC dat zich op zorgopleidingen, zoals verpleging en verzorging, welzijn en uiterlijke verzorging richt. De nieuwbouw heeft een footprint van ongeveer 60x65 meter, het hoogste deel is ca. 27 meter hoog. Het gebouw kenmerkt zich door gewelfde, ronde gevels, waarbij de raampartijen in horizontale banen om het gebouw slingeren, waardoor de hoofdvorm sterk geaccentueerd wordt. 

Binnen het gebouw zijn alle voorzieningen rondom de centrale hal, voorzien van een transparante entree, gegroepeerd. De onderwijsruimten zijn vanuit de hal duidelijk afzonderlijk te identificeren, maar vormen samen wel één geheel. Het gebouw kan verdeeld worden in vier delen; het 3 en het 6 verdiepingen hoge deel, de grote zaal en de entree. De eerste twee vormen samen het grootste deel van het gebouw en hebben een draagstructuur bestaande uit betonnen kolommen (Ø450), welke geplaatst zijn op een grid van 7,2m x 7,2m, in combinatie met vlakke plaatvloeren en 3 betonnen stabiliteitskernen. Het gekozen grid zorgt, ondanks de golvende vloerranden, voor een zeer helder constructief ontwerp.

De kernen herbergen trappenhuizen en liftkernen en waarborgen de stabiliteit van het gebouw. De kernen zijn zo gepositioneerd dat het gebouw niet gedilateerd hoeft te worden. Onder deze twee delen is ook een 1-laags kelder gerealiseerd t.b.v. het parkeren van fietsen en bromfietsen. Het gebouwdeel waarin de grote zaal zich bevindt heeft een afwijkende draagstructuur. Voor de verdiepingsvloeren zijn bollenplaatvloeren toegepast en t.p.v. de omloop van de zaal een staalplaatbetonvloer. Deze vloeren rusten op 4 zwaardere betonnen kolommen (Ø600) welke in een rechthoek op ca. 11 m van elkaar staan. De grote zaal zelf is gelegen op de eerste verdieping en is met name bedoeld voor kleinschalig eigen gebruik door ROC leerlingen en medewerkers. De entreehal heeft een vrije hoogte van 10,5 meter. In de gevel zijn dezelfde betonnen kolommen Ø450 toegepast als in de grootste twee bouwdelen, maar dan met een lengte van 10,5 meter. Deze kolommen dragen met hun slankheid bij aan de transparantie van de entreehal.