Brandweerkazerne Anton


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Brandweer Amsterdam - Amstelland

Architect:

ME-2 Architecten

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf van Deelen

Installatie adviseur:

Sijperda-Hardy

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2013 - 2016

Omvang:

1730 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

ME-2 architecten

Samen met ME-2 architecten ontwierp Pieters Bouwtechniek kazerne ANTON in Amsterdam Zuid-Oost. De kazerne is begin maart 2016 in gebruik genomen. Het is een van de 20 kazernes van Brandweer Amsterdam Amstelland en biedt ruimte aan drie uitrukvoertuigen met bijbehorende werkplaatsen en vormt de accommodatie voor het kazernepersoneel en stafmedewerkers. ANTON is ontworpen voor een permanente bezetting van 12 personen en is uitgerust met slaapvertrekken, een recreatieruimte, professionele keuken en uitgebreide sportfaciliteiten, kantoren en een instructieruimte.

De te overbruggen hoogteverschillen in het terrein, de uitkraging ter plaatse van de entree, grote horizontale raampartijen, forse overspanningen van de verdiepingsvloeren en een hoge vloerbelasting in de remise hebben constructief voor grote uitdagingen gezorgd. Uiteindelijk is er gekozen voor een traditionele constructie van in het werk te storten schoonwerk beton in combinatie met prefab kanaalplaten.

Door de toepassing van vier tinten baksteen krijgt de gevel een bijzondere horizontale belijning. Deze gelaagdheid in grijstinten is een reflectie van de snelheid van de verkeersbewegingen rondom het bouwwerk en symboliseert de grilligheid van een boven het maaiveld uitstekend brok natuursteen.