Schalkstad winkelcentrum


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

AM

Architect:

PPHP architecten

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2017 - 2020

Locatie:

Haarlem

Beeldmateriaal:

AM

Het winkelcentrum Schalkwijk, gebouwd in de jaren zeventig van de 20e eeuw, wordt de komende jaren vernieuwd tot een modern en aantrekkelijk stadsdeelcentrum. Op het Floridaplein en een groot gedeelte van het Californiëplein bij winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem komen 158 woningen, twee supermarkten, winkels en een openbare parkeergarage met ca. 600 plaatsen. Het resterende deel van het bestaande parkeerterrein wordt een openbare ruimte plus een nieuw marktplein. Met de al eerder aangekondigde komst van een bioscoop en extra winkelruimte krijgt het nieuwe Schalkstad steeds meer vorm.

De nieuwbouwplannen Schalkstad 1e fase dragen bij aan een verbetering van de kwaliteit en leefbaarheid van de omgeving van het winkelcentrum. Er komen andere functies bij en de buitenruimte wordt vernieuwd. De strategische uitbreiding van het winkelaanbod en looproutes in het winkelcentrum zorgen voor een versterking van de aantrekkingskracht. In de 1e  fase gaat het om 3 bouwlocaties, namelijk het Floridaplein, de Nicepassage en het noordelijk deel van Andalusië. Op het Floridaplein komen winkels, horeca, een parkeergarage en nieuwbouwwoningen. Daartegenover ligt de Nicepassage, de huidige oostelijke ingang van het winkelcentrum. Hier wordt gewerkt aan de komst van een bioscoop, horeca en winkels.

Eind 2017 start de gemeente met het bouwrijp maken van Floridaplein en Californiëplein. 

Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM heeft de opdracht van de gemeente gekregen na een Europese aanbesteding. Het ontwerp van het gebouw is gemaakt door PPHP architecten (bureau van Sjoerd Soeters) en de openbare ruimte door Buro Lubbers landschapsarchitectuur en stedenbouw. Er wordt nu door het ontwerpteam gewerkt aan het Voorlopig Ontwerp. Pieters Bouwtechniek is Hoofdconstructeur. In de vervolgfasen zal het project volledig in BIM uitgewerkt worden.

Nu.nl plaatste een artikel  over het project. 

Het Haarlems Weekblad wijdde ook een artikel aan het project.