Isala ziekenhuis


Betrokken partijen

Opdrachtgever:

Isala klinieken en Zorggroep Noorderboog

Architect:

Vakwerk architecten

Hoofdaannemer:

TDE vof (Trebbe, Dura Vermeer en Engie)

Installatie adviseur:

Deerns

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2017 - 2022

Omvang:

22800 m2 BVO

Locatie:

Meppel

Beeldmateriaal:

©egbertdeboer.com

Isala heeft een nieuw onderkomen gekregen in Meppel. De opgave was tweeledig, en bestond uit het ontwerpen van een compleet ziekenhuis van 23.000 m2 met daarin opgenomen een geriatrisch revalidatiecentrum van 5.000 m2. 

Bij dit project ligt een sterke nadruk op flexibiliteit in de toekomst. De constructie speelt hierin een belangrijke rol. Pieters heeft meerdere constructievarianten met elkaar vergeleken in een MCA wat als leidraad diende om de keuze te onderbouwen.

Het Isala Meppel is het eerste all-electric ziekenhuis van Nederland. De daken van de twee hogere volumes zijn voorzien van PV-panelen en het gebouw is uitgerust met een WKO. Ook gaat het gebouw respectvol om met haar omgeving: het terrein is voornamelijk beplant met lokale vegetatie; het groendak zorgt voor voldoende biodiversiteit; ooievaarsnesten zijn behouden en nieuwe toegevoegd. Al deze maatregelen hebben geleid tot een gezond gebouw voor gebruiker en milieu, nu en in de toekomst.

Voor Meppel en deze locatie specifiek is het nieuwe ziekenhuis een groot gebouw. Om zo goed mogelijk aan te sluiten op het landschap is er gekozen voor een laag gebouw met zoveel mogelijk functies op de begane grond, met twee compacte volumes erop. 

Zorggroep Noorderboog liet een virtuele tour maken van Isala door Lodewijk de Loor - Villa Panorama. 

Virtule tour Isala.png