Topaz Lakenhof


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Topaz

Hoofdaannemer:

Katwijkse Bouwmaatschappij

Installatie adviseur:

HE Adviseurs

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2016 - 2018

Omvang:

4600 m2 BVO

Locatie:

Leiden

Beeldmateriaal:

Topaz

Topaz heeft een zorglocatie realiseren voor 72 bewoners gerealiseerd, met plaats voor ouderen met dementie en met chronisch lichamelijke klachten die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Drie woongroepen van acht bewoners delen gezamenlijk een huiskamer met buitenruimte. Dit heet kleinschalig wonen. Topaz Lakenhof is ook uitgerust met moderne zorgdomotica. Dit houdt in dat toegankelijkheid en toezicht individueel afgestemd kan worden op de behoefte van de bewoner.

Op de begane grond zijn een tuinkamer voor algemeen gebruik, kantoren en parkeerruimte gerealiseerd.

Lakenhof 
Voor de naam is gekeken naar de rijke historie van Leiden, zo verwijst laken naar de stad Leiden als Lakenstad. Hof is passend, omdat de bewoners ‘beschermd’ kleinschalig gaan wonen, net als bewoners vroeger in een Leids hofje.

Constructie
Vanwege de vele installaties waren er veel sparingen in de wanden nodig. Dit zijn dragende kalkzandsteen wanden die ook de stabiliteit van het 4 bouwlagen tellende gebouw verzorgen. Om deze openingen mogelijk te maken, is gekozen voor breedplaatvloeren van 300 mm die in twee richtingen grote overspanningen kunnen maken.

De fundering is opgebouwd uit reguliere in het werk gestorte betonnen balken en putten, die de belasting afdragen op prefab palen.

Het bruto vloeroppervlak bedraagt circa 4.600 m2. De factoren die het ontwerp tot een interessante uitdaging maakte, waren o.a. de pantry’s die in elke woonunit gemaakt moesten worden, de aanwezigheid van veel installaties, zoals een uitblaasrooster van 2x2 m, de afstemming met de bewoners over de wensen voor de woonkamers, en natuurlijk een strak budget waar de zorgsector mee te maken heeft.