Hotelgebouw CitizenM


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

CitizenM Hotels

Architect:

Concrete Reinforced

Hoofdaannemer:

Modcon

Bouwmanagement:

BFB Advies

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2004 - 2008

Omvang:

6000 m2 BVO

Locatie:

Schiphol

Het concept van het CitizenM Hotel is simpel doch heel goed doordacht, gericht op de moderne reiziger die wel alle luxe en comfort wil, maar hier niet teveel voor wil betalen. De kamers zijn luxe ingerichte containers die in een fabriek gebouwd worden en dus geheel geprefabriceerd op het werk worden aangeleverd (just in time). Ze zijn voorzien van een groot luxe bed, een plasma scherm, een luxe rainshower douche, een toilet en een wastafel. Geen kasten, geen groot bureau, geen ligbad en geen minibar. Voor de koffer is een lade onder het bed gemaakt waarin een opengeklapte koffer past. Op de beganegrondvloer zijn de algemene ruimtes als receptie, restaurant, back-of-the-house en zithoeken gerealiseerd. Vanwege de kleine kamers is het mogelijk om op een beperkte oppervlakte een grote hoeveelheid kamers te realiseren.

De constructie-opzet is relatief eenvoudig. De fundering bestaat over het algemeen uit een betonnen in het werk gestort balkenrooster en is afhankelijk van de grondgesteldheid doorgaans op palen gefundeerd. De beganegrondvloer bestaat uit geïsoleerde kanaalplaatvloeren. De eerste verdieping bestaat uit een stalen tafelconstructie welke als transferconstructie fungeert voor het vijflaagse beddenhuis welke hier bovenop wordt geplaatst. Het beddenhuis bestaat uit zelfstabiliserende volledig geprefabriceerde (container) kamers welke op de tafelconstructie worden doorgestapeld en onderling worden doorgekoppeld om de horizontale belasting ten gevolge van de wind over te dragen naar de stalen tafelconstructie.

Voor de nieuwe hotelketen CitizenM heeft Pieters Bouwtechniek als adviseur constructies meegewerkt aan de ontwikkeling van het nieuw hotelconcept. Randvoorwaarden voor onder andere het constructief ontwerp waren om een hotel te ontwikkelen waar op een kleine “footprint” zoveel mogelijk geprefabriceerde luxueuze kamers gerealiseerd moesten worden binnen een totale bouwtijd van circa negen maanden. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd dat er op een “footprint” van 60×15mtr voor een zeslaags gebouw 235 kamers gerealiseerd zijn. Ter plaatse van de beganegrond zijn de algemene ruimtes als restaurant, lobby, keuken, etc. gerealiseerd door toepassing van een stalen “tafelconstructie”.

Vanaf de eerste verdieping worden geprefabriceerde kamers op elkaar geplaatst op basis van de afmetingen en hijstechnieken van een standaard zeecontainer. Trappenhuizen en liften zijn eveneens geprefabriceerd binnen dezelfde unitafmetingen en hijstechnieken als de kamers. Door onderlinge koppeling van de geprefabriceerde units zijn de eerste tot en met de vijfde verdieping voldoende sterk en stijf en is er geen extra constructie benodigd. De plaatsing van de stalen tafelconstructie en 235 kamers inclusief trappenhuis- en liftunits is gerealiseerd in een tijdsbestek van totaal zeven weken.