Bosvilla Bergen


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Particulier

Architect:

Natrufied architecture

Installatie adviseur:

Duurzaam aan de Zaan B.V.

Hoofdaannemer:

Aannemersbedrijf J.M. Putter

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2017 - 2018

Omvang:

360 m2 BVO

Locatie:

Bergen

Het woonhuis heeft een twee-laagse opbouw met de slaapvertrekken op het onderste niveau. Dankzij het lagere landschap aan de achterzijde van het kavel, ontstaat ruime lichtinval in de slaapvertrekken en een prachtig uitzicht naar het omringende bos zonder dat er inkijk vanaf het wandelpad is. Het leefgebied bevindt zich op het maaiveld niveau dat aan drie zijden op het omliggende landschap aansluit. Deze binnen, semi-binnen en buitenruimtes lopen op diverse manieren vloeiend in elkaar over. Door de variabele hoogtes van de ramen ontstaan verschillende privacy zones, soms intiem, soms open in het bos.

Grote schuif-en taatsdeuren geven toegang tot allerlei terrassen, zowel overdekt als in de zon. Het avond terras met buitenhaard bevindt zich aflandig van de wind. Het huis heeft een volledig houten constructie die de open plattegrond ruimte en karakter geeft. Het grote dak geeft intimiteit waar nodig en ruimte waar gewenst, het beschut tegen de zon in de zomer en laat in de winter de zon binnen voor comfort en warmte.

Naast de kolommen en balken van gelamineerd FSC-iroko, zijn de kozijnen van FSC-Jatoba, de plafondplaten van Afrormosia, schuifdeuren van bamboe, binnen kozijnen van geperst bamboe, parket, trappen en terrassen van FSC-Afzelia, bamboe parket in de slaapvertrekken en FSC-Cumaru gevelafwerking. Het geheel van deze houtsoorten geeft een palet aan houttonen die samen met materialen als messing , brons, koper, flagstones en Belgisch natuursteen een zacht en natuurlijk geheel opleveren. De natuursteen is specifiek uitgezocht op z’n tonen passend bij de zandgrond, dennen en eiken.

Het huis heeft hoogwaardige isolatie zoals triple glas, Rc’s van 7.0, een in de grond ingepakte verdieping en een sedum dak met 35 PV panelen. De groenwand bij de slaapvertrekken geeft nog een extra twist aan het wonen in de natuur.

Pieters heeft het constructief ontwerp gemaakt voor de woning, het bijgebouw, de schuur en de carport. Na het bestek heeft Pieters de uitvoering begeleid. De constructie bestaat uit een betonnen kelder met daarop een in het oog springende houtconstructie. Het houten dak van de woning heeft grote uitkragingen om de beschutte terrassen mogelijk te maken. De stabiliteit van de houtconstructie wordt voorzien door de kolommen in te klemmen in de onderbouw en de verbinding tussen kolom en ligger momentvast te maken.

Designboom.com schreef een mooi artikel over dit project.