Studentenhuisvesting Leiden


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Stichting DUWO

Architect:

Claus en Kaan

Hoofdaannemer:

Bouwcombinatie Ursem – Trebbe

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2009 - 2012

Locatie:

Leiden

Naar een ontwerp van Claus en Kaan Architecten is in Leiden een studentencomplex gerealiseerd op de campus van de Universiteit. Het programma van het studentencomplex bestaat uit 504 studentenwoningen, horecaruimte en een commerciële ruimte. Het studentencomplex bestaat uit twee gelede volumes met zo groot mogelijke puien. Op de plint staan  zeven lagen ‘units’. Een unit, ca 30 m2, bestaat uit een volledig prefab vervaardigde studentenwoning en bevat zijn eigen hoofddraagconstructie, gevel en inrichting. De woning is voorzien van een keuken, een badkamer en een toilet.

Het gebouw is opgetrokken door de units te monteren op de plint. De stijgpunten zijn binnen het volume geplaatst, waarbij de liftschacht, uitkomend op een dakterras, dient als verticale articulatie in het gebouw. Bijzonder aan het project is dat de woningen koud op elkaar worden gestapeld en niet in een staalconstructie. Deze manier van bouwen zorgt voor een zeer korte bouwtijd. 

De zwarte bekleding heeft dezelfde kleur als de naden, hierdoor heeft het gebouw de uitstraling van één volume, geleed door lichte verticale lijnen. De grote puien stralen volgens Claus en Kaan Architecten het woongenot van de studenten uit.

Bekijk hieronder een film over de bouw, gerealiseerd door Bouwcombinatie Ursum Trebbe v.o.f.