Silo's op Harbour Club


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Amvest

Architect:

 LEVS architecten

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2016 - 2021

Omvang:

540 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Het Cruquiusgebied transformeert van een industriegebied naar een werk- en woongebied. Pieters Bouwtechniek is betrokken bij een groot deel van deze projecten. Een van deze projecten is de voormalige wijnterminal aan de Cruquiusweg. Wijn van over de hele wereld werd hier vroeger via schepen aangevoerd en opgeslagen in wijnsilo’s waarna deze werd gebotteld en verkocht.

In de loop der jaren is de functie van het gebouw veranderd en sinds 2012 heeft The Harbour Club (THC) haar intrek genomen, een restaurant op een zeer mooie locatie aan het water. 

Om en over de bestaande Harbour Club zijn nieuwe gebouwdelen gebouwd. Het geheel biedt ruimte aan een 10.000 m² gemengd programma: het restaurant en eventlocatie van The Harbour Club, bedrijfsruimtes en 86 starterswoningen. 

Op het dak van The Harbour Club zijn drie bijzondere stadswoningen ontwikkeld in oude wijnsilo’s, naar ontwerp van LEVS architecten. Ze zijn vanuit de wijde omtrek een herkenbaar ijkpunt.

Ooit deden deze silo's dienst als opslagtanks van port voor de Albert Heijn. Ze hebben een nieuwe functie als luxe stadswoning. De silo’s zijn volledig omgetoverd: gereinigd, er is een draagconstructie in geplaatst en ze zijn voorzien van ramen, verdiepingen, trappen, daklicht, isolatie, en panoramaraam.

De woningen met drie verdiepingen staan op een gezamenlijk dakterras in een groen daklandschap. Ze zijn steeds een beetje gedraaid, zodat ze een optimaal uitzicht bieden.

De wijnsilo’s waren constructief niet berekend om er verdiepingen in te maken. Binnen het volume is daarom een draagconstructie gemaakt, met daarin twee verdiepingen, wenteltrappen en twee erkers voor de entree en het panoramische schuifraam.