St Petrus en Paulus Kathedraal


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Ir. S. Redjosentona, constructeur Suriname

Opdrachtgever:

Stichting Beheer Kathedraal

Architect:

KDV Architecs en architectenbureau Fritz

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf REMAS

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2006 - 2010

Locatie:

Paramaribo

Het oorspronkelijke ontwerp van de St. Petrus en Paulus Kathedraal was van de hand van frater Frans Harmes. De eerste steen werd gelegd op 1 januari 1883. Het interieur is ontworpen door pater Arnold Borret. De kathedraal behoort tot de grootste houten bouwwerken ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst. Het gebouw is (zonder de sacristie) 55 meter lang en het dwarsschip is 25,9 meter breed. De hoogte van de middenbeuk is 14,6 meter tot aan het gewelf. De nok van het dak is 19,8 meter boven de vloer. De torens zijn elk 36 meter hoog. De totale gebouwoppervlakte is 980 m2.

In de jaren ‘80 werd de kerk wegens verzakking gesloten. Daarbij was de houten draagconstructie van het gebouw door termieten aangetast. De kerk is in fases zoveel mogelijk recht gezet, gestabiliseerd en gerenoveerd. 

Aan de fragiele houten draagconstructie zijn onzichtbare stalen verbeteringen aangebracht. Ook is de kathedraal planmatig rechtgezet. Er is aan de binnenzijde een enorme hulpsteiger gebouwd en vanuit de steiger werden de kolommen om en om rechtgetrokken. De kathedraal is nu gestabiliseerd door een stelsel van vakwerken die in verbinding staan met de sterke en stijve bouwdelen: de torens en het priesterkoor.