Spaarnekroon


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Slotereind BV

Architect:

Martien Horsman architect bna

Hoofdaannemer:

R3 Bouwservice

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2010 - 2018

Omvang:

2300 m2 BVO

Locatie:

Haarlem

Het Spaarnekroon is een appartementencomplex, gelegen aan het Spaarne in het centrum van Haarlem. Langs het Spaarne staan oude en monumentale pakhuizen, waaronder de vier panden van dit project. Hiervan is één originele monumentale gevel geheel bewaard gebleven. De architect is er, in samenspraak met welstand en monumentenzorg, in geslaagd om het ontwerp, de materiaalkeuze en detaillering van het grotendeels nieuwe complex aan te laten sluiten bij de historische panden in de directe omgeving.

Het complex heeft vier bouwlagen en voorziet in vier villa-appartementen variërend in grootte van 272 m2 tot 276 m2 (exclusief terras/balkon). De grote villa-appartementen op de eerste, tweede en derde verdieping hebben een gevelbreedte van 17 meter aan het Spaarne. Het pand grenst aan historische op staal gefundeerde panden en de te behouden monumentale gevel. De nieuwbouw bestaat uit een onderheide plaatvloer en onderheide balken. Het heiwerk en palenplan (mortelschroefpaal) is afgestemd op de bestaande delen. De monumentale gevel wordt zodanig gekoppeld aan de nieuwe fundering en constructie dat deze volledig door de nieuwe constructie wordt gedragen. Hierdoor zullen er tussen de bestaande gevel en de nieuwbouw geen zettingsverschillen optreden. De constructie nabij de belendingen bestaat uit een uitkragende plaatvoer op terug geheide palen. Hierdoor zal de nieuwe fundering geen invloed hebben op de bestaande bouw; de nieuwbouw wordt vrijgehouden van de bestaande bebouwing.

De wijze van uitvoering is nauwgezet afgestemd met geotechnisch adviseur, opdrachtgever en de aannemer. De opbouw van de constructie bestaat boven de plaatvloer uit kalkzandsteenwanden en breedplaatvloeren. Grote sparingen worden mogelijk gemaakt door betonnen balken. De kapconstructie bestaat uit een combinatie van staal en hout skelet bouw.