Markthal Rotterdam


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

RHDVH

Opdrachtgever:

Provast Den Haag

Architect:

MVRDV

Hoofdaannemer:

JP van Eesteren

Installatie adviseur:

Techniplan

Bouwfysica:

Peutz

Coördinerend adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2004 - 2014

Locatie:

Rotterdam

In het centrum van Rotterdam is naar een ontwerp van MVRDV,  de eerste overdekte Markthal van Nederland gerealiseerd. De Markthal combineert etenswaren, uitgaan, wonen en parkeren op een eigentijdse duurzame manier. Hierbij zijn de verschillende functies volledig met elkaar geïntegreerd om elkaar te versterken en het maximale te halen uit de zo ontstane synergie. De hal wordt voornamelijk gevormd door een boog van appartementen. Er ontstaat zo een overdekt plein met een aangename sfeer en een natuurlijke sociale controle. Overdag is er op het plein een versmarkt en na sluitingstijd heerst er in de hal een levendige sfeer door de verschillende restaurants op de eerste verdieping.

De hal bestaat uit een grote boog, die op de begane grond ca. 117 m lang en 70 m breed is. De hal heeft een hoogte van ca. 35 m en heeft een inwendige breedte van ca. 40 m. De hal is aan beide zijden afgesloten met een transparante kabelnetgevel. Deze glasgevels worden gedragen door een plat, orthogonaal net van voorgespannen kabels. Onder de hal ligt een vierlaagse kelder met een parkeergarage voor 1300 parkeerplaatsen en op niveau -1 onder andere een supermarkt.

Pieters is in opdracht van JP van Eesteren bij het project betrokken als coördinerend constructeur. Daarnaast heeft Pieters de constructie van de versunits in de markthal ontworpen.