MIX


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

MRP Development / Heddes Bouw en Ontwikkeling

Architect:

de Architekten Cie

Hoofdaannemer:

Heddes Bouw en Ontwikkeling

Installatie adviseur:

Hiensch Engineering

Bouwfysica:

LBP Sight

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2019 - 2025

Omvang:

70000 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Architect: de Architekten Cie., www.cie.nl | Impressies en copyright: Absent Matter

Het Osdorpplein ligt in het geografische hart van Amsterdam-West en wordt ontwikkeld tot een centraal gebied passend voor de hoeveelheid inwoners. MIX-Amsterdam, met een omvang van 70.000 m² BVO, wordt het grootste en meest veelzijdige geprogrammeerde stadsblok. 

De rijke mix aan functies in het gebouwensemble vormt een stadscentrum op zich: woningen, winkels, kantoren, fietsenstalling en parkeren. Daarnaast huisvest MIX-Amsterdam het Verhalenhuis.

Het woonprogramma bestaat uit een rijke variatie aan woningtypen, koop en huur, sociale en particuliere sector, kadewoningen met een straatopgang, compacte studio's, appartementen voor kleine en grote gezinnen, appartementen op de daktuin en luxe penthouse-appartementen met een eigen dakterras. In de plint bevinden zich winkels en het culturele cluster. In het midden van het gebouw, onder de daktuin, bevinden zich fietsenrekken en een drielaagse parkeergarage, waarvan 1 laag ondergronds.

Het Verhalenhuis
Onderdeel van het grote complex MIX te Osdorp is de nieuw gebouwde huisvesting van OBA XL (ook wel het Verhalenhuis) om cultuur, leren en ontmoeten in deze grote stadswijk te faciliteren en te bevorderen.

Het Verhalenhuis is een cultureel cluster met bibliotheek, filmhuis, radiostation, Arabische culturele stichting en restaurants. Deze laagdrempelige publieksfunctie, een van de weinige nog echt publieke functies in de hedendaagse stad, maakt het gebouw tot een adres voor alle bewoners en bezoekers van de wijk.

Binnen het Verhalenhuis worden 3 filmzalen gerealiseerd. De constructieve opzet van deze zalen is zo dat deze ook nog kunnen worden samengevoegd tot een nog grotere zaal indien dat voor de gebruiker gewenst is.

Constructie
De hoofddraagconstructie van het complex is traditioneel van opzet. Het woonprogramma van circa 45.000 m² is verdeeld over 6 torens van maximaal 41 meter. Als gevolg van de hoge mate van repetitie zullen deze door middel van een tunnelsysteem worden opgetrokken wat tevens zorgt voor een relatief korte bouwtijd. Balkons worden achteraf gemonteerd. De woontorens staan op een plint welke hoofdzakelijk bestaat uit een structuur van kolommen en balken.

Het project zal in 2 bouwstromen worden gerealiseerd. De eerste bouwstroom met de kelder en de woontorens wordt volledig in het werk gestort. De 2e bouwstroom van de plint tussen de woontorens wordt volledig geprefabriceerd.