Lorentz Lyceum


Betrokken partijen

Opdrachtgever:

Gelderse Onderwijsgroep Quadraam, Duiven

Architect:

DP6 architectuurstudio

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2017 - 2020

Omvang:

7350 m2 BVO

Locatie:

Arnhem

Het Lorentz Lyceum is een internationaal georiënteerde school voor tweetalig én Nederlandstalig havo, vwo en gymnasium. Daarnaast heeft de school een afdeling voor hoogbegaafden (OPUS). De school ligt naast station Arnhem-Zuid aan de Metamorfosenallee, op een zichtbare en bereikbare plek. Het gebouw is zo ontworpen dat het ruimte geeft aan het plein en aan de zon, zodat de buitenruimte een aangename verblijfsplek wordt. 

Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen met een open structuur. Aan de gevels bevinden zich de onderwijsfuncties zodat het gebouw vanaf elk gezichtspunt levendig is. De sportzalen zijn opgenomen in het gebouwvolume en worden opgetild naar de 1e verdieping zodat op maaiveldniveau geen blinde gevels zijn. Van buiten naar binnen laat het gebouw de buitenwereld zien wat er binnen in de school gebeurt. De aula loopt letterlijk van binnen naar buiten door en biedt zicht tot in het hart van de school.

Pieters Bouwtechniek was verantwoordelijk voor het constructief ontwerp en heeft het constructief ontwerp gemaakt (VO, DO, TO fase) en de constructie uitgewerkt in de UO fase. 

De hoofddraagconstructie is een betonconstructie, bestaande uit gewichtsbesparende breedplaatvloeren en kolommen. Rondom de gymzalen zijn betonwanden toegepast die ook de stabiliteit van het gebouw verzorgen. De constructie is op veel plaatsen ook zichtwerk. De gewichtsbesparende vloeren zijn uitgewerkt met in acht neming van de laatste ontwerpvoorschriften breedplaatvloeren.

Pieters Bouwtechniek heeft het project constructief begeleid tijdens de uitvoeringsfase, waarbij controles op de bouw zijn uitgevoerd en de detailtekeningen en -berekeningen van de aannemer en leveranciers zijn gecontroleerd. Pieters Bouwtechniek had de rol van ontwerpend en coördinerend constructeur (hoofdconstructeur). Het project is in het ontwerp en uitvoering in BIM uitgewerkt.

De school is in juni 2020 opgeleverd.