Jaagpad


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Alkmaar Hoog BV

Architect:

Just Architects

Hoofdaannemer:

Ouwehand Bouw

Bouwkundig adviseur:

BIM-extra

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2017 - 2026

Omvang:

61000 m2 BVO

Locatie:

Alkmaar

Beeldmateriaal:

Impressies: Just Architects

Het voormalige industriegebied langs de Schermerweg kende een grote bedrijvigheid. Er was onder andere een Meelfabriek van Meneba, een wasserij van Krom en het terrein werd gebruikt door het bedrijf Stoel van Klaveren. De bebouwing op het langgerekte terrein kende een functionele baksteen architectuur zonder noemenswaardige monumentale waarde.

Alle industrie in het plangebied ter plaatse van het Jaagpad is reeds verdwenen. Het enige fysieke element dat behouden is gebleven is de karakteristieke schoorsteen van de verder verdwenen wasserij. Dit bouwwerk zal in het nieuwe plan opgenomen moeten worden als verwijzing naar de industriële functie die het gebied ooit had. Het aan de Noordzijde gelegen bedrijventerrein Oudorp is nog steeds in gebruik en bevat geen aanknopingspunten voor de architectuur in het plangebied.

Er worden ongeveer 450 appartementen in fase 1A en 1B gerealiseerd met half verdiept parkeren. Hierdoor wordt de entree van de woningen opgetild ten opzichte van het maaiveld, waardoor een dijk zichtbaar wordt. De verspringing in bouwhoogten zorgt voor een dynamische compositie van statige gebouwen langs het Noord Hollands kanaal. De belangrijkste hoogte accenten bevinden zich in fase 1A en fase 2. Deze krachtige gebouwen vormen belangrijke herkenningspunten langs het Kanaal. Kortom, comfortabele appartementen gelegen in een fijne nieuwbouwwijk aan de rand van het centrum van het bruisende Alkmaar. Met een eigen parkeerplaats, ruim balkon, weids uitzicht én gelegen aan het water.