Jobsveem


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

BAM Vastgoed

Architect:

Mei architects and planners | Wessel de Jonge Architecten

Installatie adviseur:

Reuser Technisch Adviesbureau

Hoofdaannemer:

BAM woningbouw; Volker bouwmaatschappij

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2003 - 2007

Omvang:

21000 m2 BVO

Locatie:

Rotterdam

Beeldmateriaal:

Rob Hoekstra | Mei architects and planners | Pieters Bouwtechniek

Het Jobsveem is een monumentaal pakhuis uit 1913. Dit rijksmonument is ca. 130m lang en 30m hoog. De bestaande metselwerk gevel is zeer gesloten en zorgt voor de stabiliteit van het gebouw dat gefundeerd is op houten palen. Binnenin bestaat het gebouw uit een houten vloer op gietijzeren kolommen. In de nieuwe bestemming biedt het pakhuis plaats aan 109 appartementen en een commerciële plint op de begane grond. Om het project rendabel te maken is een extra verdieping toegevoegd. Om aan de huidige eisen voor daglichtvoorziening, geluidsisolatie, brandwerendheid en veranderlijke vloerbelasting te kunnen voldoen, zijn vergaande ingrepen in het gebouw nodig geweest. 

Er zijn drie nieuwe atria gemaakt, die het gebouw in stukken knippen. Voor daglichttoetreding worden in elk atrium sparingen in de gevel van 9 x 15 meter gemaakt. Door de atria ontstaan vier losse bouwdelen. Deze zijn gestabiliseerd door middel van nieuwe stalen raamwerken aan weerszijden van elk atrium. Behalve de stalen raamwerken voor stabiliteit, zijn de stalen trap-, lift- en loopbrugconstructies in de atria opvallend en is de gevel van stalen voorgespannen staven met glazen lamellen zeer spectaculair.

Op de houten vloeren zijn betonvloeren van 140 mm gestort in verband met eisen aan geluidswering en brandwerendheid. Voor de nieuwe bovenverdieping is een lichte constructie ontworpen bestaande uit stalen spanten met HSB dak- en gevelelementen.