RIV Amsterdam


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Multiveste 201 BV

Architect:

Next Architects

Installatie adviseur:

Huisman & van Muijen

Bouwfysica:

LBP Sight

Hoofdaannemer:

Pleijsier Bouw

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2017

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Next Architects

Op de kop van de Zuidas, tussen de levendigheid van de Pijp en de Rivierenbuurt en met het groen en de ruimte van de Amstel om de hoek zijn twee kavels waarvoor NEXT een plan ontwikkeld heeft. Aan de basis van de visie ligt het maken van woonkwaliteit: grote woningen, ruime buitenruimte, goed georganiseerd op uitzicht en zonlicht.

De maat en schaal van het groots opgezette plan kloppen bij de kwaliteit van wonen die NEXT hier wil realiseren. Grote portieken, hoge entrees en korte gangen. Het materiaal en de uitstraling zijn verwant met de architectuur van de Rivierenbuurt, de subtiele kwaliteit van de Amsterdamse School, kenmerkend voor Zuid. Het plan is geworteld in haar context, maakt een verbinding met de stad en voegt dat toe waarin Amsterdam schaars is: ruime gezinswoningen. Onder de bovenbouw is een grote ondergrondse parkeerkelder gesitueerd.

De hoofdopzet van de constructie van de bovenbouw bestaat uit betonnen breedplaatvloeren (deels verjongd t.p.v. sommige buitenruimtes) met dragende betonwanden en lokaal beton penanten. De gehele kelderconstructie bestaat uit in het werk gestort beton en is gefundeerd op poeren met palen.