SAWA


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Nice Developers en Era Contour

Architect:

Mei architects and planners

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2019 - 2024

Omvang:

11500 m2 BVO

Locatie:

Rotterdam

Beeldmateriaal:

Impressies: ©Mei architects and planners, ©WAX, ©Beeldenfabriek | Bouwfoto's: Pieters Bouwtechniek

In opdracht van Nice Developers en Era Contour ontwerpt Mei architects and planners een uniek houten woongebouw ‘SAWA’ in het hart van het Lloydkwartier in Rotterdam. Pieters Bouwtechniek is constructeur voor dit mooie project.

Bijzonder aan SAWA is dat het gebouw zoveel mogelijk in CLT (cross laminated timber) wordt gebouwd, waarbij de verschillende lagen hout telkens kruiselings worden verlijmd. CLT is erg stabiel en kan grote krachten opnemen. 

In samenwerking met stadsecologen wordt een gebouw ontworpen, waar het groen wordt geïntegreerd in balkons, terrassen en dek, waarmee de biodiversiteit van de wijk wordt vergroot. 

Het programma omvat circa 100 woningen, waarvan 50 appartementen in de middenhuur. Hiermee worden de onmisbare beroepsgroepen voor de stad (politieagenten, onderwijzers, verpleegkundigen, etc. ) de mogelijkheid geboden om in de stad te blijven wonen. Het woonconcept wordt verrijkt door diverse gedeelde functies – zoals shared mobility, klusmaterieel, moestuin – waarmee actief een community wordt gecreëerd. Daarnaast komen diverse voorzieningen in de plint van het gebouw.

Het uitgangspunt bij het project is om een complete houten hoofddraagconstructie te maken. Dit is ontworpen met houten kolommen, houten vloerbalken en houten vloeren. De stabiliteitkern is ontworpen in beton om deze slanker uit te kunnen voeren en trillingshinder door wind te voorkomen.

SAWA won in 2020 de ARC20 Innovatie Award.

Cobouw publiceerde een mooi artikel over het project: Houten woontoren SAWA moet ooit tot op het laatste schroefje weer uit elkaar kunnen

(bron: www.mei-arch.eu)